V Libereckém kraji začne příští týden očkování v domovech pro seniory. A jaké jsou další plány?

9. leden 2021 12:54

V domovech pro seniory v Libereckém kraji příští týden začne očkování proti novému koronaviru. A to poté, co dorazí další várka vakcín. Ze všech krajem zřizovaných domovů projevilo o očkování zájem 82 procent seniorů a přes 72 procent zaměstnanců. 

Jako první přijde na řadu domov důchodců v libereckém Františkově, kde by mělo vakcínu dostat dvě stě lidí.

„Jedná se jak o klienty, tak i o zaměstnance. Doufejme, že se i během té akce podaří odladit některé věci, které neodladíte, dokud to nespustíte. Vypadá to, že bychom byli těchto dvě stě osob schopni naočkovat v rámci jednoho dne,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS.

Jaké jsou další plány?

Vedení Libereckého kraje plánuje nejdříve očkovat nejohroženější zaměstnanecké skupiny v nemocnicích, a také praktické lékaře, ambulantní specialisty, pediatry a další pracovníky zdravotního systému.

Čtěte také

Od začátku února pak chce mít Liberecký kraj v každém okrese nejméně jedno velkokapacitní očkovací centrum. V těch by denně mohli zdravotníci naočkovat až 36 tisíc lidí. Jeden očkovací tým by měl zvládnout 1000 lidí za týden a takových týmů by mělo být devět. Zprovoznění center ale záleží na počtu vakcín. Těch zatím není dostatek.

S výjimkou Liberce se už nyní ví, kde velkokapacitní očkovací centra vzniknou. V České Lípě bude v kulturním domě Crystal, v Jablonci v areálu výstaviště a na Semilsku v areálech nemocnic v Jilemnici a Semilech. V Liberci bude místo známo příští týden v pondělí, vybírá se ze tří lokalit.

„Od okamžiku, kdy bude výběr dokončen, začne konstrukce scénáře, který bude natolik podrobný, aby bylo možné rozvinout toto centrum do funkční podoby během 24 nebo nejhůře 48 hodin proti okamžiku, kdy vakcíny přijdou," řekl ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš.

Podle něj se počítá i se zapojením praktických lékařů, spolupráce se domlouvá. Od poloviny ledna by měl začít fungovat celorepublikový registrační systém na očkování proti covidu-19 pro lidi starší 80 let a od února pro všechny.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio