V Libereckém kraji začíná lyžařská sezona. Provoz zahajuje většina velkých skiareálů v Jizerkách i Krkonoších

16. prosinec 2022 09:07

Které skiareály to jsou a kolik letos lyžaři zaplatí za skipas, zjišťovala redaktorka Johana Tománková.

Ve skiareálu na Ještědu začali lyžaři jezdit už ve čtvrtek 15. prosince večer. V pátek 16. prosince je lyžařské centrum v provozu celý den a oficiální zahájení sezóny přichystali provozovatelé na sobotu 17. prosince.

„(Máme) nový systém odbavování klientů; budova infocentra je nově vybavena samoodbavovacími automaty. Klient se tak pohodlně a rychle odbaví sám, a nebude muset čekat ve frontě,“ popsal ředitel ještědského skiareálu Jakub Hanu, jakou připravili na zimu 2022 novinku.

Tři největší jizerskohorské areály provozuje společnost Ski Bižu. O víkendu 17. a 18. prosince se otevře zatím jen areál na Severáku. V provozu budou dva vleky Proti Arnice a pojezdový koberec. Otevřená bude také půjčovna a lyžařská škola. Skiareály na Tanvaldském Špičáku a v Bedřichově zahájí provoz v pátek 23. prosince.

Přes víkend bude v provozu jeden z největších krkonošských skiareálů v Rokytnici nad Jizerou, zatím ale jen sjezdovka zvaná Přibližovák a Kaprun II, kam lyžaře vyveze vlek, a lanová dráha Horní Domky. Zimní provoz spouští také v Harrachově. Lidé si budou moci zalyžovat na Čertově hoře, kam vyjedou lanovkou z centra města zvanou Delta.

Ceny skipasů

Kvůli drahým energiím a pohonným hmotám musely téměř všechny skiareály podražit skipasy o 10 až 20 %. Ceníky jednotlivých skipasů zveřejnili provozovatelé na webových stránkách daných lyžařských středisek.

Běžkařské stopy

Podmínky pro běžkaře jsou díky sněžení velmi dobré. Obecně prospěšná společnost Jizerská upravuje stopy v okolí Jizerky i Bedřichova. Například na Rozmezí v Jizerských horách ve výšce okolo 1 000 metrů je nyní asi 40 centimetrů sněhu.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související