V Libereckém kraji začal svoz vánočních stromků. Kam s nimi a jak je připravit

9. leden 2023 09:47

Vánoční výzdobu už mají někteří lidé doma uklizenou. 9. ledna 2023 je v několika městech v Libereckém kraji začali svážet pracovníci technických služeb.

Čtěte také

Pracovníci technických služeb stromky svážejí od veřejných kontejnerů na tříděný odpad, a to i na sídlištích a v okrajových částech měst. Další variantou je odvézt vysloužilé stromky do nejbližšího sběrného dvora.

Pro obyvatele Liberce a Jablonce nad Nisou například platí, že stromky musí ležet u kontejnerů na tříděný odpad. Odjinud je pracovních technických služeb svážet nebudou.

V České Lípě je to naopak, tam by lidé měli vánoční stromky nosit k černým kontejnerům na směsný odpad. A pokud ve svém okolí takové nemají, například v centru města nebo v části Svárov, mohou je nosit k popelnicím na tříděný odpad.

V Jilemnici je technické vozy svážejí od kterýchkoli stanovišť na odpad. V Turnově pracovníci technických služeb přichystali kontejnery na vysloužilé vánoční stromky na různá stanoviště ve městě a lidé je tam mohou nosit do konce ledna. Seznam stanovišť je na stránkách města.

Na stromku nesmějí být žádné ozdoby, ani drátky k jejich zavěšení, stromek by lidé neměli do ničeho vkládat. To vše totiž komplikuje štěpkování stromečků.

autoři: Johana Tománková , Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související