V Libereckém kraji vzrostl zájem o cestovní pasy. Lidé je vyřizují hlavně pro své děti

Nejspíš válka na Ukrajině zvýšila v Libereckém kraji zájem o vydávání cestovních pasů. Podle úřadů, které oslovil Český rozhlas, je lidé vyřizují hlavně pro své děti. Čekací doby se na některých úřadech pohybují kolem hodiny.

Pracovníci příslušných přepážek ve velkých městech i na všech úřadech s rozšířenou působností teď mají napilno. Například liberecký magistrát evidoval v uplynulém týdnu nárůst zájmu o více než sto procent.

„Standardně bývá v delší úřední dny, tedy v pondělí a ve středu, nabráno skoro dvě stě žádostí. V současné chvíli se jedná asi o pět set žádostí denně, a to i v ostatní úřední dny,“ uvedla mluvčí města Jana Kodymová.

Kvůli velkému počtu žadatelů přijímají některé úřady poslední zájemce hodinu před koncem úřední doby. Je tedy dobré počítat s časovou rezervou a nenechávat si vyřízení pasu na dobu těsně před zavřením úřadu.

Jak dlouho se na vyřízení dokladů čeká

Standardní doba je ze zákona 30 dnů. To zatím úředníci i přes velký nával stíhají. O doklady se dá také stále ještě požádat ve zkrácené lhůtě 5 dnů nebo 24 hodin. Za zrychlené vyřízení si ale lidé musí připlatit. Jde o částky od 3000 korun - v případě 5 dnů - do 6000 za vyřízení během 24 hodin. Děti platí za vyřízení pasů v běžné lhůtě 100 korun, do 5 dnů 1000 korun a do 24 hodin 2000 korun.

Jaké doklady k vydání pasu potřebujeme

Pokud máme prošlý pas, pak stačí, když žádost doložíme stávajícím dokladem a samozřejmě platným občanským průkazem, nebo dalším dokladem identity, například řidičským průkazem, případně rodným listem. U dětí a mladistvých je to pak rodný list a do jejich 18 let také doklad o tom, že jsme jejich rodiči, opatrovníky nebo pěstouny.

Jak se vyřizuje pas pro děti

Největší zájem je aktuálně o pasy pro děti. V této souvislosti úředníci doporučují, aby rodiče děti na focení a další procedury, doma předem připravili. Měli by jim předem vysvětlit, jaké úkony se od nich budou na úřadu žádat. Jde například o snímání otisků pro biometrické pasy u dětí od 12 let nebo podpisové vzory na tablet. Některé děti jsou totiž zvyklé podepisovat se pouze tiskacím písmem. Problémem bývá podle úředníků zvláště u malých dětí také focení. V případě, že lidé vyřizují pasy pro víc dětí, měly by přicházet v doprovodu další osoby, kvůli případné asistenci.

Spustit audio

Související