V Libereckém kraji startuje třetí a poslední vlna kotlíkových dotací

23. září 2019 09:58

Majitelé rodinných domů na území Libereckého kraje mohou od dnešních 16:00 hod. elektronicky požádat o dotaci na výměnu starého kotle za nový. Jedná se o třetí a poslední vlnu takzvaných kotlíkových dotací.

Liberecké hejtmanství má k dispozici více než 139 milionů korun. Krajská radní očekává velký zájem. „V našem kraji ještě existuje 15 tisíc kotlů na pevná paliva. Skutečně je tu velký potenciál žadatelů,“ vysvětluje Radka Loučková Kotasová z hnutí ANO.

Zájemci mohou získat peníze na kotle na biomasu, plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla. Dotace se pohybují od 95 000 Kč do 120 000 Kč podle typu zařízení. Při třetí vlně dotací by se tedy mohlo vyměnit přibližně 1400 kotlů.

Čtěte také

Více peněz získají obyvatelé žijící v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší

Obyvatelé z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší mohou získat ještě 7 500 Kč navíc. Mezi tyto lokality patří v Libereckém kraji například Cvikov, Frýdlant, Liberec, Turnov, Nový Bor či Železný Brod.

Jak podat žádost?

Žádosti mohou lidé podávat pouze elektronicky, tedy přes internet. Odesláním žádosti si zajistí pořadí a následně musí do 10 pracovních dnů dodat na krajský úřad všechny potřebné náležitosti v písemné podobě. V případě, že má nemovitost více majitelů, je třeba doložit také jejich souhlasy.

Více informací získají žadatelé v kanceláři Evropského domu v Liberci, vedle budovy krajského úřadu. Kotlíkové dotace spravuje Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů. Více informací naleznete na webových stránkách Libereckého kraje.

autoři: Ivana Bernáthová , Jan Charvát
Spustit audio