V Libereckém kraji se na koalici dohodli vítězní Starostové s Piráty a ODS

6. říjen 2020 08:15, aktualizováno

Příští 4 roky budou v Libereckém kraji vládnout s největší Starostové společně s Piráty a ODS. 3 dny po volbách se na tom dohodli jejich lídři.

Koalice by mohla začít společně vládnout od 27. října, kdy by mohlo být ustavující zastupitelstvo. Ve hře jsou podle Martina Půty varianty ustavujícího zastupitelstva dvě. „První je 27. října v případě, že výsledek voleb nebude zpochybněn u soudu," řekl. V opačném případě by ustavující jednání zastupitelstva bylo o dva týdny později, nejdříve 10. listopadu.

Podrobnosti přímo na krajské tiskové konferenci zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Vítězní Starostové v Libereckém kraji, kteří získali ve volbách přes 38 % hlasů, byli ke svým novým kolegům podle slov Martina Půty velkorysí. Jak Pirátům, tak i ODS nabídli každému 2 místa v 9členné radě. 

Rozložení nové krajské rady

  • Starostové pro Liberecký kraj by podle předběžných dohod měli získat vedle hejtmana i statutárního náměstka, z resortů budou mít dopravu, kterou zřejmě znovu povede Jan Sviták, radní pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči by měla být znovu Květa Vinklátová. Starostům připadnou i sociální oblast a také regionální rozvoj a evropské projekty.
  • Piráti budou podle předběžných dohod odpovědní za ekonomiku, správu majetku, veřejné zakázky a informatiku a dostanou i resort životního prostředí a zemědělství.
  • Občanští demokraté převezmou zdravotnictví, které povede starosta Jilemnice Vladimír Richter a také školství, sport a zaměstnanost, v jehož čele má stát starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Oba jsou připraveni se svých funkcí vzdát. "Nejprve před námi ale stojí příprava rozpočtů na příští rok," řekl ČTK Ramzer.

Opozice

Hnutí ANO, které dosud vládlo na kraji společně se Starosty a ČSSD, skončí v opozici. Od voličů získalo hnutí ANO 10 mandátů, Martin Půta ale preferoval koalici, ve které ANO nebude. Jitce Volfové, která hnutí do voleb vedla, přesto nabídl post předsedkyně finančního výboru a ona ho přijala. Možnost kontrolovat práci kraje dostane také hnutí SPD, které míří se svými 3 zastupiteli rovněž do opozice. Hejtman mu chce nabídnout předsednictví v kontrolním výboru.

autor: Jana Pšeničková | zdroj: ČTK
Spustit audio