V Libereckém kraji chybí 138 policistů. Nováčkům nyní policie nabízí náborový příspěvek ve výši sto tisíc korun

30. srpen 2019 08:05

Podobně jako jinde v republice i v Libereckém kraji chybí policisté. Krajské vedení proto o čtvrtinu zvýšilo náborový příspěvek.

Policie v Libereckém kraji nyní nabízí každému úspěšnému uchazeči o práci náborový příspěvek ve výši 100 tisíc korun. Slibuje si od toho nárůst zájmu zejména mladých absolventů středních škol. Momentálně krajská policie zaměstnává 1255 lidí. Nejvíce příslušníků ji chybí v České Lípě a v Liberci.

Získat nové zaměstnance se dosud příliš nedařilo. Podle krajského policejního ředidele Vladislava Husáka se také z toho důvodu pro Liberecký kraj zvýšil náborový příspěvek o 25 tisíc korun. Vyšší zájem o práci podle něho policie zaznamenala před prázdninami. „Předpokládáme, že nyní, když si celá řada lidí odpočinula a už se ohlíží po práci, se mladí obrátí i na nás,“ říká Husák.

Začínající policisté příspěvek získají, pokud se zavážou ke službě na pět let

Náborový příspěvek je nyní ve stejné výši jako ten, který nabízí Město Liberec lidem, kteří nastoupí jako strážníci. Podle krajského ředitele se tím vyrovnaly podmínky, nicméně upozorňuje na to, že náborový příspěvek je sice bonusem, nikoli však hlavním kritériem k nástupu k policii. Každý uchazeč musí projít fyzickými a psychologickými testy, které podle policejního ředitele vyřadí takřka polovinu zájemců o práci. Velký rozdíl vidí i ve výši nástupního platu například ve srovnání s armádou.

Policie se snaží být při hledání nových adeptů aktivní. Spolupracuje se třemi středními školami a pro studenty organizuje i krátkodobé kurzy, takzvané kempy, aby získali přehled o tom, co mohou od policejní práce očekávat.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související