V liberecké zoologické zahradě stěhovali pelikány z jezera do zimoviště

Hejno pelikánů bílých pronásledované kajaky rychle plujícími po jezeře. Tak vypadá v liberecké zoo každoroční stěhování pelikánů do zimoviště. A vypadalo tak i letošní, které bylo naplánováno na včerejšek.  

Dostat ptáky s losově zbarveným peřím do tepla, kam nutně potřebují, ale není jednoduché. Jezero je několik set metrů dlouhé a někteří z pelikánů jsou schopnými letci, ne všichni mají totiž přistřižená křídla.

Liberecká zoo chová vedle pelikánů bílých také kriticky ohrožené pelikány skvrnozobé, ti už jsou ale dávno zazimováni. “Těm už tyto nízké teploty nedělají dobře,” řekl před odchytem kurátor chovu ptáků v liberecké zoo Jan Hanel. S odchytem pomáhali tradičně i muži v kajacích, kteří ptáky naháněli na břeh, protože na vodě je odchytit nejde.

Pelikány bílé v zahradě tradičně stěhují na zimoviště, až když se teploty blíží k nule a meteorologové předpovídají mrazy. Zimoviště je na opačném konci zahrady a ptáci tam zůstanou až do jara. “Je to zároveň i hnízdiště, už je tam všechno připravené, aby mohli zahnízdit a odchovat svá mláďata, každý rok se daří odchovat do pěti mláďat,” dodal Hanel.

Před lety byl přesun pelikánů na zimoviště jednodušší, to ještě neměli k dispozici jezírko vedle zahrady, ale menší ostrůvek s vodním příkopem přímo v zoo. “Je to deset let, možná víc, co jsme je přesunuli na jezírko. Byla to ta suchá léta, kdy potok vyschl. Když se to stalo poprvé, chodili nám tady po suchu zoufalí pelikáni, tak jsme se dohodli, že je zkusíme pustit na jezero. Krátce na to přišly silné deště a báli jsme se, že nám je voda odnese. Všechno se ale zvládlo a jim se tam tak daří, že už je máme každý rok na jezeře,” řekl ředitel zahrady David Nejedlo.

Věří, že podobných odchytů, jako byl ten letošní, už mnoho nebude. “Nás to úplně netěší je tady každý podzim chytat a převážet je na zimoviště. Už máme léta v plánu v rámci rekonstrukce jezera, které už to nutně potřebuje, vybudovat u vtoku potoka do jezera zimoviště jak pro pelikány, tak pro lemury,” doplnil ředitel. Zvířata pak podle něj nebude nutné přenášet, do zimoviště je zaženou, případně nalákají na žrádlo.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související