V Liberci začal festival Mateřinka, městem večer projde obří ocelová loutka

Jubilejní pětadvacátý ročník mezinárodního divadelního festivalu Mateřinka zahájil dnes odpoledne průvod masek v centru Liberce. V půl desáté večer pak pořadatelé připravili opravdovou podívanou. Městem projde obří loutka rytíře.

Ocelovou, sedm metrů vysokou a téměř dvě tuny vážící loutku povede deset loutkoherců. Rytíř vyrazí v půl desáté večer z ulice od vodotrysků v ulici 5. května.

„Obří loutku má na starosti uskupení kolem všeuměla Petra Píši, který ji už před lety připravoval na zahájení akce Evropské hlavní město kultury v Plzni. Tam ta loutka kráčela a bude kráčet i teď, dojde až k obřímu slonovi, který stojí před radnicí a ve kterém se hraje po celý festival divadlo,“ sdělil podrobnosti Vít Peřina, dramaturg libereckého Naivního divadla, které festival Mateřinka pořádá.

Mateřinka je určena předškolním dětem, pro které je během pěti dní trvání festivalu  připraveno přes čtyřicet inscenací od více než dvaceti divadelních souborů z různých zemí. Představení se budou hrát nejen v nafukovacím slonovi před libereckou radnicí, ale také na scénách Naivního a Malého divadla, nebo v liberecké Základní umělecké škole. Některé inscenace můžou děti vidět i v divadlech v Turnově nebo v Jablonci nad Nisou.

Podrobný program lidé najdou na stránkách Naivního divadla.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související