V Liberci vyhlásili veřejnou sbírku na opravu varhan v rochlickém kostele

3. březen 2021 11:27

Veřejnou sbírku na opravu varhan v kostele svatého Jana Křtitele v Liberci - Rochlici vyhlásila liberecká farnost. Na záchranu historického nástroje potřebuje vybrat 180 tisíc korun.

Jedná se o dvoumanuálové varhany z proslulé krnovské dílny bratří Riegrů z přelomu 19. a 20. století. Nástroj už sice v minulosti prošel částečnou opravou, aby byl alespoň částečně funkční. Přesto jde stále o provizorium, a pokud by u něj zůstalo, pak by varhanám hrozil zánik.

„Cílem je celková rekonstrukce, která by měla ten nástroj uvést do stavu, jak to zamýšleli jeho autoři. Nevím, jestli to někdy vůbec bylo dotaženo, ale každopádně v současné době tam hodně věcí není dobře a nefunguje dobře. Ty malé opravy, které to jenom zprovozňují, tak vždycky narazí právě na to, že to chce trošku větší zásah,“ vysvětlil cíl sbírky správce farnosti Dominik Valer.

Číslo účtu veřejné sbírky najdou lidé například stránkách farnosti nebo Magistrátu města Liberce. Více o nástroji se dozvíte takéz přiloženého videa, ve kterém mluví varhanář Bohumil Žloutek a varhaník a organolog Radek Rejšek. Patronkou sbírky je herečka libereckého Šaldova divadla Markéta Tallerová.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související