V Liberci vybuchl plyn, dva lidé zemřeli

26. říjen 2004

V panelovém domě v liberecké čtvrti Pavlovice dopoledne vybuchl zemní plyn. Dva lidé explozi nepřežili. Jeden z bytů ve čtyřpatrové budově zachvátil požár, který se hasičům podařilo do hodiny zlikvidovat.

Exploze nastala kolem půl desáté v ulici Květnové revoluce v liberecké čtvrti Pavlovice. Na místo se sjeli kromě lékařů také hasiči a policisté.

"Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že hoří byt v prvním nadzemním podlaží, šlehají plameny z balkónu a z oken. Po čtvrt hodině se podařilo požár lokalizovat a následně zlikvidovat," popsal situaci mluvčí hasičů Karel Boháč.

Výbuch a požár zničily tři byty v prvním patře domu. V jednom z nich hasiči nalezli dvě ohořelá těla. Zřejmě se jedná o manželskou dvojici ve věku kolem pětatřiceti let. "V současné době se provádí zjištění příčiny požáru, rozsahu škod a identifikace mrtvých osob," doplnil mluvčí.

V ostatních bytech nikdo zraněn nebyl. Zhruba dvacet obyvatel se ale nemůže vrátit do poničených domovů a v půjčeném oblečení postávají na ulici. Čekají na rozhodnutí hasičů a statiků, zda se budou moci vrátit alespoň pro nezbytné věci.

Náhradní ubytování bude muset řešit majitel domu, družstvo Pozemní stavby, a také liberecký magistrát. Nejpravděpodobnější příčinou neštěstí je podle mluvčího hasičů únik zemního plynu. Hasiči odhadují, že škody dosáhnou značné výše.

autoři: Ivana Bernáthová , dka
Spustit audio