V Liberci si připomínají architekty, kteří změnili tvář města

28. únor 2011

V Oblastní galerii v Liberci si můžete prohlédnout výstavu o architektonickém studiu SIAL. To se proslavilo mnoha stavbami nejen ve městě a jeho okolí, ale i v zahraničí.

Sdružení inženýrů a architektů Liberec (SIAL) založil v 60.letech architekt Karel Hubáček, jehož jméno je spojeno se stavbou vysílače na Ještědu a stejnojmenným obchodním domem v centru Liberce. Konference se zúčastnila řada architektů, kteří v SIALu začínali ještě jako studenti a dodnes jsou aktivními architekty u nás i ve světě.

V čem spočívalo tajemství úspěchu studia, popisuje jeho někdejší člen, architekt Miroslav Masák. „Vedle architektů tam byla celá řada specialistů, statiků, stavařů a dalších odborníků a ti měli naprosto rovnocenné postavení. Na koncepcích pracovali už od začátku a myslím si, že právě to je cítit jak z návrhů, tak z realizovaných staveb.“

Z dílny SIALu pocházejí například bývalý obchodní dům Ještěd, areál libereckých výstavních trhů, kino Máj v Doksech, koncertní dům a sluneční lázně v Teplicích, muzeum v Mostě nebo obchodní dům Máj na pražské národní třídě.

„Výstava v oblastní galerii je největší, jaká se o SIALu kdy uskutečnila. Přesto nemůže obsáhnout všechny detaily a zajímavosti,“ říká kurátor výstavy Jan Randáček.

Architektonickému studiu se věnovala taky odborná konference, která se v Liberci uskutečnila na konci minulého týdne. Výstava v Oblastní galerii v Liberci potrvá do 27.března.

autor: sas
Spustit audio