V Liberci se vítězní Starostové dohodli na koalici s hnutím ANO

30. září 2022 10:35

Ve čtvrtek 29. září večer, téměř týden po komunálních volbách, uzavřeli v Liberci dohodu o koaliční smlouvě vítězní Starostové pro Liberecký kraj společně s TOP 09 a KDU-ČSL s druhým hnutím ANO 2011. Budou mít většinu 23 z 39 mandátů. Jednání ještě nejsou u konce.

Čtěte také

Starostové pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL a hnutí ANO budou tvořit základ koalice. I tak budou mít v zastupitelstvu většinu. Pokud budou hledat třetího koaličního partnera, učiní tak společně.

„My jsme uzavřeli dohodu mezi klubem Starostů a ANO. Je to základ budoucí koalice. A máme tam větu, že pokud obě strany usoudí, že je potřeba další partner, budou postupovat společně, to znamená, že tam není specifikované jaký partner, postupovali bychom společně,“ řekl lídr Starostů a současný primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Lídryně kandidátky hnutí ANO Šárka Prachařová odhaduje, že k uzavření koaliční dohody bude potřeba ještě asi týden.

I v předchozím volebním období koalici vytvořili Starostové, ANO a k tomu ještě ODS. V zastupitelstvu měla tato koalice pohodlnou většinu 31 z 39 mandátů. Tentokrát by jich při tomto spojení měla méně, jelikož v komunálních volbách Starostové část mandátů ztratili. Tehdy jich měli 16, letos 12.

ANO a ODS zůstali na shodných číslech, tedy 11 a čtyři křesla. Dohromady by tedy měli 27 mandátů. Můžou ale ještě jednat s uskupením Liberec otevřený lidem, které získalo šest mandátů. Už dříve jeho lídr Jaromír Baxa sdělil, že by takové spojení uvítal.

Koalice ve složení Starostové, ANO a LOL by pak měla většinu, 29 mandátů. Ve hře ještě zůstávají Piráti se dvěma mandáty. S hnutím SPD Starostové nejednají, to Jaroslav Zámečník prohlásil už bezprostředně po volbách.

Zástupci vznikající koalice ještě neprojednávali obsazení jednotlivých resortů, to je podle lídra Starostů pro Liberecký kraj předčasné. Ve funkci primátora pravděpodobně zůstane Jaroslav Zámečník. Potvrdil, že na post bude nominovaný svým klubem.

Na jednání se aktuálně probírala klíčová témata pro město, která mají oba subjekty společné. Mělo by jich být zhruba deset. „Mezi ně patří revitalizace sídlišť a zlepšení parkování,…, výstavba městských bytů, budování Nové Pastýřské, Sokolské ulice a Vítězné. Chceme rekonstruovat a revitalizovat bazén, otázkou bude jakou metodou. Také jsme se shodli, že musíme dodělat okolí přehrady,“ popsal Zámečník.

Další shoda je na rekonstrukci úřednické budovy Uran u autobusového nádraží v Liberci nebo například získání pozemků na Ještědu pod lanovou dráhou a hledání strategického partnera, který lanovku zaplatí a bude ji provozovat.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související