V Liberci se běhalo na pomoc opuštěným zvířatům

28. květen 2017

Štěkot, napětí a spousta očekávání, jaká bude trasa – tak to v sobotu vypadalo na startu charitativního běhu v Liberci ve prospěch spolku Šance zvířatům, který zachraňuje opuštěná zvířata. Všichni se rozcvičovali, psi štěkali, už už se těšili, jak vyběhnou.

Nepřišli ale jen sportovci se psy, na trasu zamířili i běžci bez psů, maminky s kočárky nebo senioři. Ti všichni se rozhodli přispět. Stačilo vhodit sto korun do zapečetěné kasičky a pak se projít značenou trasou lesem nebo běžet čtyř a půl kilometrovou trať.

„Bež, běž,“ ozývaly se povely… Horst Wildner si vybral běžeckou trasu. „Já tak chodím celý rok,“ odpověděl na udivený dotaz, proč běží bosý. Psa tentokrát nechal doma, přišel si zaběhat sám. Pes má potíže se zády.

Běh pro spolek Šance zvířatům

Trasa nebyl jednoduchá – do kopce, z kopce… Liberec příliš rovin nemá. „Bylo to náročné. Ten poslední kopec už jsem šel,“ přiznal Jaroslav Nygrín. Na běh přijel do Liberce s partnerkou Kateřinou až z Prahy „Na pomoc útulkům,“ vysvětlovali, proč jeli tak daleko.

V cíli čekal účastníky akce plyšový maskot. „To je bernardýnek,“ popsal kostým, který měl i v tom teple na sobě. „Tím, že si se mnou lidé plácnou, tak pro ně závod končí.“

Františka Zverková ze spolku Šance zvířat odhadla, že přijelo nebo přišlo zhruba čtyři sta účastníků. „To jsem nečekal,“ přisadil si Petr Sokolík z Běhejme a pomáhejme útulkům, jeden z organizátorů liberecké akce.

„Získali jsme tak dnes tak odhadem zhruba čtyřicet tisíc korun, to je částka za veterinární péči na měsíc,“ míní Zverková. Přesnou částku ale budou organizátoři běhu vědět až v pondělí – až se kasička rozpečetí na městském úřadě.

Běh pro spolek Šance zvířatům
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio