V Liberci pokračuje Ekotopfilm, festival dokumentů o přírodě a životním prostředí

Liberečané mohou ještě dnes 16. listopadu navštívit mezinárodní festival dokumentárních filmů o životním prostředí – Ekotopfilm. Dvoudenní akce v Bedna klubu představuje vítězné snímky, které mezinárodní porota vybrala z jednaosmdesáti přihlášených filmů z celého světa.

Festival Ekotopfilm vznikl před třiačtyřiceti lety v bývalém Československu. Dopolední blok v Liberci dnes patřil junior festivalu, který je určený pro mládež.

„Festival má za cíl informovat mládež i dospělé o tom, že u nás na planetě se něco děje,“ představuje Vlastimil Šefr, pořadatel festivalu Ekotopfilm a pokračuje: „Snažíme se filmy nejenom pouštět, ale i o nich debatovat a rozvíjet všeobecnou uvědomělost o globálních problémech.“

„Junior festival je rozdělen na tři části. V Liberci jsme měli první den kolem 120 dětí, dvakrát se nám stalo, že paní učitelky odcházely se slzami v očích,“ pokračuje Šefr.

Na festivalu byl i film o vlcích, na který navazovala beseda koordinátorky Vlčích hlídek Aleny Fouskové. „V České republice máme tři smečky vlků. V oblasti CHKO Máchův kraj – Kokořínsko, na Broumovsku a na Šluknovsku,“ popisuje Fousková.

Festival pokračuje ještě dnes ve středu 16. listopadu od 16 hodin. „Myslím, že všechny filmy budou poutavé, ale jeden vyčnívá – Štěstí bez peněz, který je z Německa a informuje o tom, jak jeden člověk dokáže žít bez peněz,“ říká Vlastimil Šefr. Vstup na festival Ekotopfilm je zdarma.

Diváci Ekotopfilmu z řad juniorů
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio