V Krkonoších se má znovu slavit bez zábavní pyrotechniky. Ta je v národním parku zakázaná

31. prosinec 2018

Ani letos by návštěvníci Krkonoš neměli vítat nový rok ohňostroji a petardami. Jejich používání je v českých národních pracích už druhým rokem zakázané. Za nedodržení zákazu hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Na území všech čtyř národních parků České republiky, tedy NP Šumava, NP Podyjí, NP České Švýcarsko a Krkonošského národního parku, se oslavy příchodu Nového roku musejí už podruhé obejít bez zábavní pyrotechniky. Novela zákona č. 114 o ochraně přírody a krajiny ji zakazuje na celém území národních parků a to včetně obcí.

„Není to pouze o zvuku, ale také o světle. V přirozeném prostřední národního parku by měla být v noci tma, což samozřejmě na silvestrovskou noc s množstvím dělbuchů, petard a ohňostrojů v minulosti nebývalo. Takže právě tento zákaz má toto řešit,“ řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Zákaz platí ve všech zónách KRNAPu, to ale neznamená, že se na horách legální ohňostroje nemohou objevit. Výjimku na dobu od silvestrovské třiadvacáté hodiny do novoroční jedné hodiny ráno vydala správa parku pro Malou Úpu a Strážné. Ohňostroje jsou na Silvestra povoleny například i ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou nebo v Harrachově.

Tamní radnice ale upozorňují, že hranice mezi katastrem obce a národním parkem je velice křehká a i řada chalup nebo hotelů už v národním parku je - a tím pádem tam zákaz platí také. Kontrolovat dodržování zákazu a ukládat pokuty mohou správci parku, kteří ale spolupracují i s policií. Výše pokuty od ochranářů může být až deset tisíc korun.

Samotná správa parku v minulém roce příliš pokut nerozdala, podle Radka Drahného jde hlavně o prevenci. A ta, zdá se, zabírá.

„Loni bylo poměrně znát, že tento zákaz, byť je nový, tak lidé se s ním již seznámili a do jisté míry se s ním i seznámili. Ta kanonáda na přelomu roku byla o poznání menší než v minulých letech. Letos máme už druhý rok v platnosti tento zákaz, takže věříme, že se do povědomí lidí dostane ještě více a ti, kteří třeba loni použili zábavní pyrotechniku, tak s tím letos přestanou,“ doplnil Radek Drahný.

autor: lcz
Spustit audio

Související