V Krkonoších platí 1. stupeň lavinového nebezpečí. Pokud chystáte túru, zjistěte si aktuální situaci

6. prosinec 2021 10:07

Sněžení, vítr, místy jazyky a závěje. To je obrázek z výše položených míst Krkonoš. Platí tam první stupeň lavinového nebezpečí, horská služba apeluje na turisty, aby se před případnými túrami informovali o aktuálním počasí. Jaké riziko může lidem hrozit zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

První, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších, přináší pouze malé riziko pádu laviny. Vrstva sněhu by se mohla uvolnit při velkém zatížení a to zejména na strmých svazích našich nejvyšších hor.

Čtěte také

Sníh v posledních dnech totiž napadl, dá se říct, na úplně holou zem. A vlivem větru se na sněhovém povrchu vytvořila taková tvrdší a silnější vrstva, pod ní se měkký sníh. Na závětrných svazích nebo ve žlabech se mohou vyskytnout malé laviny právě z navátého sněhu.

Kolik sněhu už na hřebenech našich nejvyšších hor napadlo? A jakým místům by se lidé měli raději vyhnout?

Aktuálně je na hřebenech Krkonoš zhruba půl metru sněhu. Samozřejmě v některých místech ho může být víc a někde zase naopak méně. V posledních hodinách zaznamenaly výše položená místa čerstvý vítr, proto je podle horských záchranářů důležité, aby se turisté před samotnou výpravou nebo túrou informovali o aktuálním počasí, které panuje na hřebenech hor.

Čtěte také

A co se týče lavin, tak tradičně jde o lavinové oblasti, kam patří například Labský Důl, Kotelní Jámy nebo údolí Bílého Labe. Právě tyto oblasti při vzrůstajících lavinových stupních mohou být pro turisty nebezpečné. A to třeba pro skialpinisty, kteří nebudou dodržovat daná pravidla.

Horská služba na zimní sezónu posílila své řady. Jak vypadaly přípravy záchranářů na nadcházející týdny a měsíce?

Počty záchranářů na zimní sezónu opravdu tradičně dost narostly. Pokud jde o konkrétní čísla, tak celá horská služba v rámci České republiky má dohromady 130 zaměstnanců, které už doplnilo a postupně ještě bude doplňovat dalších 350 dobrovolných členů.

Čtěte také

Sloužit budou na celkem 56 stanicích a 21 služebných po celé republice. Před samotnou zimní sezónou, která tedy už začala, horští záchranáři obměnili a doplnili potřebnou techniku.

Za sebou mají také samozřejmě nutná školení a cvičení, při kterých se zabývali hlavně zdravovědou, ošetřováním nebo transportem zraněných. Absolvovali také nácvik evakuace lidí z lanovek nebo vyproštění z velmi špatně přístupné terénu.

To, že je připravenost záchranářů velmi dobrá, se ukázalo už o tomto víkendu, kdy na zledovatělých horských cestách už museli ošetřit několik turistů. Šlo většinou o vymknuté kotníky nebo zlomeniny.

Spustit audio

Související