V Královéhradeckém kraji jezdí řidiči pod vlivem drog a alkoholu častěji než by policisté očekávali

12. červenec 2021 09:46

Policisté se při kontrolách v Královéhradeckém kraji na silnicích často setkávají s řidiči pod vlivem drog nebo alkoholu. Podle psychologů se člověk v daný moment cítí nejen šikovnější a rychlejší ale také silnější a má pocit, že se může více prosadit. 

Čtěte také

„Absolutně tam potom není žádná sebekontrola toho, jak je to ve skutečnosti," popisuje situaci psycholog Jan Lašek.

Zároveň doplňuje, že po užití drog a nebo alkoholu může u člověka narůst i agresivita.
„Každý má nejeto jen několik kilometrů a má pocit, že zvládnout auto, které je dnes silné a velmi kvalitní, je úplně jednoduché a funguje to."

Kromě toho mají podle psychologa lidé v Česku velmi nízkou úctu k zákonům.
„Tím méně k zákonům na silnici. Což je vidět v každodenním provozu. Čili, proč já bych nemohl odjet, i když jsem něco vypil nebo si něco šlehnul, protože to přeci zvládnu. A ostatní mi do toho nemají vůbec co mluvit."

Alkohol za volantem

Policisté v Královéhradeckém kraji tak přes prázdniny zvyšují intenzitu svých kontrol na silnicích.

„V letních měsících jsme nasadili na silnice víc hlídek a máme tak podobných řidičů zachycen větší počet," říká mluvčí krajských policistů Eva Prachařová.

Čtěte také

A týká se to prý jak řidičů aut, motorek, tak i cyklistů.
„Například v době, kdy jsme tady měli opatření proti covidu a dělali jsme nějaké bezpečnostní opatření na silnicích, tak jsme měli také poměrně velký počet zachycených řidičů právě pod vlivem drog nebo alkoholu."

Policisté odhalí opilé řidiče například při klasických dopravních kontrolách, často si ale také sama hlídka všimne, že člověk jede zvláštně.
„Nebo nám telefonují jiní účastníci silničního provozu na linku 158. Pak jedeme situaci prověřit. A potom kontrolujeme případné ovlivnění omamnými a psychotropními látkami u všech účastníků dopravních nehod."

Řidičům za volantem může za užití omamné látky hrozit třeba několikaměsíční až několikaletá ztráta řidičského průkazu, vysoká pokuta a nebo dokonce i pobyt za mřížemi.

Spustit audio

Související