V „Krakonošově zahradě“, v kraji bratří Čapků, obnovil Petr Pacák slávu pradědečkova zahradnictví

4. červen 2021

V Červeném Kostelci na Náchodsku najdete jedno krásné, voňavé místo. Je to zahrada, také zahradnictví a kavárna, kde je možné si občas poslechnout i skvělou hudbu. Lidé tam chodí moc rádi i proto, že jde o místo s dlouhou historií, kde vládne genius loci. 

Petr Pacák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Prodejní zahrada Červený Kostelec je pokračováním rodinné tradice. Již za první republiky na jejím místě vzkvétalo zahradnictví Procházkových, které vám díky péči otce současného majitele Petra Pacáka v totalitní době může konečně i dnes nabízet kvalitní a široký zahradnický sortiment, profesionální přístup a zájem o co nejpřirozenější péči o vaše zahrady.

Za současnou podobou tohoto místa v Červeném Kostelci stojí jeho majitel Petr Pacák. Jste spíš zahrada, zahradnictví, kavárna nebo místo pro kulturu a setkávání?
Popsal jste to zdárně, myslím si, že jsme zahradnictví s kavárnou. Měli jsme od začátku vizi, že bychom chtěli pečovat nejen o krajinu a zahrady, ale i o člověka. Takže pořádáme koncerty, děláme různé workshopy a dílny, pakliže nám to zrovna situace umožňuje. Baví nás to a jsme rádi, když od nás chodí lidé s úsměvem.

Letos slavíme 100 let od založení zahradnictví. Máme vizi, že bychom chtěli pečovat nejen o krajinu a zahrady, ale i o člověka.
Petr Pacák, majitel zahradnictví v Červeném Kostelci

Jak se k tomu přišel, vy jste zahradník?
Jsem zahradník, mám vystudovanou zahradnickou školu. Přišel jsem k tomu tak, že jako malý kluk jsem si hrál v ruinách skleníků, což byla zašlá krása zahradnictví, který vybudoval můj pradědeček Bohumil Procházka. A my letos slavíme sto let od založení zahradnictví. To je pořád totéž místo. Byl jsem dlouhé léta v Praze, kde jsme také založili zahradnictví. Zabýváme se realizací zahrad a veřejného prostoru. A po návratu do Červeného Kostelce, což je přibližně asi třináct let, jsme začali zašlou krásu zahradnictví po pradědečkovi obnovovat.

Čtěte také

Takže vy máte zahradničení v genech.
Pravděpodobně ano. Možná, jak říkal Karel Čapek, jsem zanícený zahradník. Protože když se vám dostane do otevřené rány hlína nebo zemina, tak se z vás stává zanícený zahradník.

Já bych se ještě vrátil zpátky do Prahy, protože vy jste dělal dokonce i realizaci na Pražském hradě.
Firmu jsme založili v roce 1997 a za ty roky jsme se dostali k různým zakázkám. Zmiňovanou realizací, o které mluvíte, byla obnova Svatováclavské vinice na Pražském hradě u Richterovy vily. Je to nádherné místo. Dodnes velmi pěkně funkční, takže když budete mít cestu do Prahy, tak se tam určitě zastavte. Je tam krásný výhled na Malou stranu. Těch zakázek, které považuji za důležité, byla celá řada. Dělali jsme v Kinského zahradě vodopád a další a další.

Letos to je tedy sto let, co v Červeném Kostelci váš pradědeček založil zahradnictví.
Pradědeček v roce 1921 založil tento prostor tak, že koupil zelenou louku. To byly louky na předměstí města, dnes je to pozemek relativně v centru města. My jsme, bohužel, o to zahradnictví přišli v rámci znárodnění. A celé mé dětství to byly zarůstající ruiny, protože zahradnictví, když nám ho znárodnili, fungovalo poměrně krátce a pak už zaniklo.

Čtěte také

Dnes je to nejen zahrada a zahradnictví, ale také kavárna a živé kulturní centrum.
Povedlo se nám vybudovat prostor, který má opravdu kulturní přesah. Lidé si nekoupí jen rostlinky, za kterých samozřejmě mají také radost, ale zároveň si mohou dát kávu, posedět s kamarády. Myslím, že ten přesah je důvod, proč k nám lidé rádi chodí.

A pořádáte i spoustu koncertů.
Každoročně pořádáme zhruba šest koncertů ve venkovním prostoru. V zimě se snažíme dělat malé komorní koncerty v interiéru. A letos, kdy slavíme sto let od založení, tak musím říct, že i díky novému kolegovi Aleši Žďárskému, který mi nesmírně pomáhá, a díky Tomáši Dvořákovi, desetibojaři, který v zahradnictví zjistil, že je to také velký desetiboj, díky partnerům a kolegům, se nám daří připravovat tak velkou akci, která bude 31. července.

Jakub Schmidt a Petr Pacák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V polovině prázdnin.
Nevejdeme se k nám do zahradnictví, bude to ve Smetanových sadech v Červeném Kostelci. A pozvali jsme si Honzu Ponocného, skvělého muzikanta Cirkus Ponorka. Protože s námi byl úplně první koncert. Potom budeme mít Vanua2, budeme mít Originální Pražský Synkopický Orchestr a divadlo Lindo, hop. Hlavní hvězdou večera je Meky Žbirka.

Celý rozhovor s Petrem Pacákem o historii i současnosti unikátního východočeského zahradnictví si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související