V krajské galerii představí současné sochařky. Rónův čert musel uvolnit místo

Liberecká Oblastní galerie připravuje novou výstavu Krása a půvab, na které představí díla současných českých sochařek. Kvůli výstavě musela z prostranství před galerií na čas zmizet rozměrná socha sedícího čerta od Jaroslava Róny.

Zhruba půltunovou bronzovou sochu od Jaroslava Róny naložilo pět mužů na paletu a poté ji nákladním vozem převezli do zahrady u Oblastní galerie. Tam socha čerta zatím zůstane.

Na místě, kde stála plastika čerta, bude po dobu nové výstavy stát některá ze soch Moniky Immrové. Zatím ale není jasné, která to bude.

Na místě Rónova Čerta bude stát některá z betonových soch Moniky Immrové

 „Socha Dva se skládá ze tří částí, ze soklu a ze dvou, dalo by se nazvat, figur. Teď je otázka, protože já jsem přijela s celým nákladem, takže se bude rozhodovat, kam která věc přijde. Jedna možnost je, že by tato socha stála před galerií,“ uvedla sochařka Moniky Immrové. 

 „My chceme prostřednictvím výstavy s názvem Krása a půvab udělat takovou sondu do současného českého sochařství. Výstavy se účastní čtrnáct autorek střední a mladší generace. Z těch nejznámějších jmen to je Anna Hulačové, která tu měla už jednou výstavu. Z té mladší generace to je třeba Magdalena Roztočilová,“ popsala kurátorka liberecké galerie Markéta Kroupová.

Na připravované výstavě budou i díla kladenské umělkyně Dagmar Šubrtové

 „Pracuji s kladenským uhlím. V kontrastu s tím se tady objevují objekty, které jsou polepené sametem. Ten je vyšívaný, je na něm hvězdná obloha,“ popsala svou tvorbu sochařka z Kladna Dagmar Šubrtová, která svá díla připravovala na výstavu. Ta v Oblastní galerii začne vernisáží ve čtvrtek 21. března.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio