V Kamenickém Šenově představili plastiku pro Expo, autorem je 92letý René Roubíček

12. červen 2014

Skleněnou plastiku, která bude Českou republiku reprezentovat na výstavě Expo 2015 v Miláně, dnes představili v Kamenickém Šenově na Českolipsku. Sklářský výtvarník René Roubíček ji vytvořil v tamní huti společnosti Preciosa. Několikametrový objekt už měl v době vzniku svého kupce, soukromou galerii v Dubaji.

René Roubíček je i ve svých 92 letech stále plný energie. O tom se ostatně přesvědčili i jeho spolupracovníci.

„Je naprosto úžasný. Já si pamatuji, jak k nám přišel poprvé podívat na huť, že tu bude vzorovat tu svoji zatím poslední plastiku. Po pěti minutách to nevydržel, sundal sáčko, vyskočil na verštat a tady Honzu tam honil od díry k díře, až z něj úplně lilo. Dodneška na to vzpomínám a asi na to nikdy nezapomenu,“ přiblížil Jan Machula, který vedl tým sklářských mistrů.

„Říkal, že chce vyzkoušet maximální hranice, kam až jsme schopní s tím sklem zajít a byl spokojený. Dá se říct, že jsme udělali větší výrobek, než byl pracovní otvor. To jsem kroutil hlavou po celou dobu díla. Protože on to chtěl pořád zvětšovat a já mu říkal, že tam už se nemůžu vejít, a on – ale ty to dáš,“ doplnil s úsměvem Jan Slanina.

Zatím poslední práce legendárního sklářského výtvarníka se jmenuje „Expo na druhou".

Hlavní kurátor jabloneckého Muzea skla a bižuterie Petr Nový při odhalení plastiky poznamenal, že osobnost Reného Roubíčka není jednou osobností, ale mocninou osobnosti, a v podobném duchu mluvil i o jeho díle.

„To, co tu můžete vidět, je zcela osobitá mocnina základních prvků přelomových plastik nejenom z dílny René Roubíčka, nejenom z oblasti českého skla, ale z oblasti světového skla, které byly poprvé obdivovány na světových výstavách v roce 1958 v Bruselu a v roce 1967 v Montrealu,“ uvedl Petr Nový.

Sám René Roubíček zhodnotil své nové dílo se slovy, že to „nevypadá špatně“.

„Je to příjemné, jak to zosobňuje světlo. Ten materiál pomáhá světlu vytvářet určité prostorové zvláštnosti. Při té práci je to jako v řeči. Řeknete něco a už na to musíte taky nějak navázat, aby to mělo hlavu a patu,“ popsal Roubíček.

V dílně by mělo vzniknout ještě jedno dílo, které by mělo vypadat stejně, putovat by mělo do jabloneckého Muzea skla a bižuterie.

První „Expo na druhou“ čeká velké cestování. Než se dostane k soukromým majitelům, prohlédnou si ho kromě Milána lidé i v Praze, v šanghajském muzeu skla nebo lidé na Expu v roce 2020 v Dubaji.

Plastika s názvem Expo na druhou, která vznikla ve sklářské huti v Kamenickém Šenově. Autorem je René Roubíček a lidé by ji měli mít možnost uvidět na Expu 2015 v Miláně i o pět let později v Dubaji
autoři: Tomáš Mařas , kov
Spustit audio