V Jizerských horách bylo v sobotu opět rušno, lidí ale bylo méně než o předchozích víkendech

24. leden 2021 09:18

Dobrých sněhových podmínek využili v sobotu tisíce lidí, kteří vyrazili do Jizerských hor lyžovat, sáňkovat či bobovat. V pohotovosti proto byla horská služba i policie, napilno měli také provozovatelé výdejních okének.

Obsluha v kiosku na Promenádě, asi 5 kilometrů od Jizerky, se během soboty nezastavila. Párky v rohlíku, polévky, čaje, to všechno se tady o víkendech počítá ve stovkách. Fronty se tvořily v sobotu i u dalšího okénka, u Panského domu na Jizerce, kde denně na čaj či guláš zastaví stovky běžkařů.

Čtěte také

Jejich pohyb na horách sleduje horská služba, podle které naštěstí nestoupá počet úrazů. Ty se i přes vysokou návštěvnost Jizerských hor drží ve standardních číslech. Oproti minulým letům se liší typy výjezdů, a to nejspíš i kvůli zavřeným skiareálům.

„Nám teď komplikují situaci pěší turisti, kteří při těch sněhových podmínkách, kdy na hřebenech je kolem devadesáti centimetrů, tak se nám po magistrále nebo po hřebenech pohybují pěšky. Pro ty lidi je to mnohem náročnější a dochází k tomu, že si potom volají pomoc z důvodu vyčerpání,“ vysvětlil horský záchranář Tomáš Prchal.

Parkoviště v Jizerských horách se o víkendech plní většinou už ráno

V pohotovosti není jen horská služba, ale také policie. Tento víkend hodnotí jako nejklidnější od začátku roku. „Během soboty jsme v Libereckém kraji nezaznamenali vážnější dopravní problémy. Oproti předchozím dvěma víkendům byl i provoz v horských oblastech podstatně klidnější. Během dne jsme řešili devatenáct dopravních nehod, žádná z nich neměla vážnější následky,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Cestu do Bedřichova nebylo v sobotu nutné uzavírat, cestu na Jizerku ale museli strážníci z Desné uzavřít na několik hodin. Nebyl tam totiž dostatek parkovacích míst.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související