V Jizerce dvojnásobně zdražilo parkovné. U Souše jsou nová místa ke stání

V osadě Jizerka v Jizerských horách si řidiči připlatí za parkovné. Stání na Mořině vyjde nově na stokorunu místo původních padesáti korun. O třetinu zdražilo na začátku zimní sezony také víkendové parkování v Bedřichově. Tříhodinové stání vyjde místo stokoruny na sto padesát, celodenní parkování v pracovní dny je za dvě stě, o víkendech a svátcích pak za tři sta korun.

Obě obce se zvyšováním cen snaží motivovat lidi, aby do hor jezdili hromadnou dopravou. Bedřichov a Jizerka totiž patří k nejvytíženějším místům v Jizerských horách, pokud jde o zimní cestovní ruch. Z obou parkovišť je možné vyrazit do běžeckých stop, nástupní místa na Jizerskou magistrálu jsou hned u parkovacích ploch. Zdražení by mělo lokalitám odlehčit a přimet lidi jezdit na běžky autobusy, nebo auty na jiná nástupní místa magistrály.

Parkoviště v Bedřichově bývá plné už od rána

Jedno takové místo je například u vodní nádrže Souš, kde město Desná vybudovalo nové parkoviště pro stovku automobilů. To je vedle louky, na které bylo možné parkovat poslední dvě zimní sezony.

„Na toto místo se však jezdilo přes první ochranné vodárenského pásmo, znamenalo to každoroční povolovací procesy ze strany všech dotčených orgánů," uvedl manažer projektů města Desná Martin Soukup. Vedení Desné se proto rozhodlo vybudovat odstavnou plochu mimo toto území a parkování na louce už možné nebude.

Parkoviště u Souše tvoří dvě kaskády, dolní řada bude sloužit celoročně, horní je k parkování určena jen v zimě. K dispozici jsou i dvě chemické toalety. Celodenní parkování v zimní sezoně přijde na padesát korun. Platit je možné mincemi, kartou i chytrým telefonem.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související