V jedenácti jsem objevil Beatles a naučil se jejich písničky. Od té doby mě muzika strašně baví

24. červenec 2020

Naším dnešním hostem je velký šoumen, muzikant, zpěvák, nebo lépe řečeno písničkář, který pochází z východních Čech. Pamatuji si ho jako malého klučinu s kytarou na soutěži Česko zpívá, kde jsme se poprvé potkali před mnoha lety. A od té doby už pomalu dobyl náš český hudební svět. Jmenuje se Michal Horák. 

Kolik ti bylo Michale, když jsme se potkali poprvé na soutěži Česko zpívá?
Tak to mi bylo 14 nebo 15. Vlastně jsem ještě nemohl mít 15, protože jsem soutěžil v kategorii 9 až 14 let. Ještě jsem se tam o nějaký týden vešel.

Všechno v útlém věku pramení od rodičů. A já od malička tíhnul díky nim k hudbě. Dokonce jsem se v první třídě sám přihlásil na klavír.
Michal Horák, muzikant a zpěvák

Už tenkrát jsi ale byl velký šoumen. Odkud přesně jsi, kde jsi se narodil?
Já jsem se narodil v Hradci Králové. Ale když mi byly dva roky, tak jsme se přestěhovali do Vysoké nad Labem, což je ještě v Královéhradeckém kraji, ale v podstatě na pomezí krajů Pardubického a Královéhradeckého. Takže když jsou nějaké boje mezi Hradcem a Pardubicemi, tak já jsem z obliga, protože to můžu hrát na obě strany. Jako správný diplomat.

Šoumen, muzikant, zpěvák a písničkář Michal Horák

Ale nepřikláníš se přeci jen na jednu stranu?
Samozřejmě, že preferuji Hradec. Chodím tady do školy a vůbec všechno je tady v pořádku. Ale v Pardubickém rozhlase bych to tedy řekl zase obráceně. (smích)

Jak jsi se dostal k muzice, ke klavíru a ke kytaře. Tví rodiče jsou oba učitelé?
Byli učitelé. Dlouho to provozovali. Ale pak je to pustilo a šli zase úplně někam jinam. Rodiče jsou lidé mnoha profesí. Můj táta je už asi 14 let starostou ve Vysoké nad Labem. A mamina zakotvila v sociálních službách. A teď vede v Bartošovicích v Orlických horách denní stacionář.

Čtěte také

A tvá cesta k muzice? Kdo tě k ní přivedl? Byli to rodiče?
Určitě. Všechno v útlém věku pramení od rodičů. Takže já jsem od malička tíhnul k hudbě. Dokonce jsem se v první třídě sám přihlásil na klavír, o tom ani rodiče nevěděli. A pak jsem normálně chodil do Lidušky. Tam jsem se učil noty. Potom mě to ještě víc chytlo asi v jedenácti letech, když jsem objevil Beatles. Hned jsme se začal učit jejich písničky. To znamenalo poměrně raketový vzestup mých schopností naučit se akordy a figury. A od té doby mě to aktivně baví.

Ovšem ty máš schopnosti nejen hudební, ale také textové. Protože si píšeš texty a máš velký cit pro češtinu. To máš možná také od rodičů, od táty, ne?
Taťka napsal pár básniček pro holky. On je úžasně sečtělý. Od malička jsme hodně poslouchali Kryla a další písničkáře. U Kryla jsme se s taťkou i zkoušeli z jeho textů. Vždy mi řekl nějaký verš a já jsem musel poznat písničku a naopak. Takže textové vlohy asi mám přes taťku. Ačkoliv mamka má také vkus. Ale taťka byl v tomhle větší šoumen, psal své básničky.

Šoumen, muzikant, zpěvák a písničkář Michal Horák

Jak jsi zvládnul koronavirové období? Protože to bylo pro muzikanty, herce a umělce obecně docela těžké. Nevystupovalo se a nebyly žádné koncerty. Kultura byla úplně utlumena.
Nějak jsem to zvládnul, jako všichni. Měli jsme jarní turné, moje první sólové, kde jsem si stihl zahrát v Opavě, a pak byla karanténa. Tak jsme ho kompletně přesunuli na srpen a začíná nám vlastně 10. srpna. Takže na to se moc těším. Ale jinak jsem to přežil poměrně v pohodě. Máme velký barák s velkou zahradou, takže nebyla ani žádná velká ponorka.

Takže pohoda na zahradě.
Takže vlastně pohodička. Ze školy jsem toho měl naloženo dost, dělal jsem seminárky. Do toho byly také livestreamy. Za mě to byla vlastně docela dovolená.

Michale, teď jsme si pustili tvoji písničku s názvem V toleranci. Zpíváš ji s Terezou Balonovou.
Přesně tak. To je taková oddechovka. Protože předtím jsem měl singl s názvem Rande. A to mi přišlo takové hodně juchací a rychlé. Snažím se ty singly nějak střídat. A tohle vzniklo v období karantény. Já jsem šíleně ujížděl na Norah Jones, americké zpěvačce s indickými kořeny. Úžasná jazzová klavírista. Tam jsem se lehce tím feelingem inspiroval. A pak jsem oslovil Terku, což je moje kamarádka, teď také začínající. Tak jsme si zaromanťárnovali. A musím říct, že to bylo velice příjemné, protože jsme to ještě spojili s Petrofem v Hradci, což je značka mého srdce. To jsou super nástroje.

Tuhle písničku ale nenajdeme na tvém novinkovém albu. Je to úplná novinka z koronavirového období.
Vlastně po tomhle období. Bude pravděpodobně na dalším albu, které zatím plánujeme na jaro příštího roku, uvidíme. Zatím děláme dílčí singly a je toho dost.

Michalova navázaná šňůra

Pojďme ještě ke koncertům. Protože tvé první cédéčko se jmenuje Michalovo cédéčko. A turné se jmenuje Michalova šňůra.
Tak je tak blbý až je to dobrý. A teď se to aktuálně jmenuje Michalova navázaná šňůra. Což odkazuje na to, že je přesunuté jarní turné. Ale nějaké koncerty tam přibyly, nějaké se nám tedy bohužel nepodařilo zachránit, protože už jsme třeba s klubem nenašli termín. Ale většina je zachráněna, dokonce i vyprodána.

Lidé mne už na ulici docela poznávají. Přijdou za mnou a pochválí písničky nebo se se mnou vyfotí. Dělá mi to opravdu radost.
Michal Horák, muzikant a zpěvák

Bude nějaký koncert také v Hradci Králové?
V Hradci to bude v rámci Bigyfestu 18. září. To je festival pod mojí bývalou školou, pod Biskupským gymnáziem Bohuslava Balbína. Ale myslím, že se koná v letním kině Širák. Tak jsme to spojili, protože já rád vždy této škole nějakým způsobem pomůžu. Věřím, že to bude moc hezké. Stavte se.

Písničkář Michal Horák
Píšu písničky o věcech, co mě baví a hraju na kytaru, klavír, foukačku anebo třeba na heligonku po pradědovi. Lítám ze stylu do stylu, ale myslím, že to je všechno hlavně folk. V nejlepších letech jsem vyhrál několik talentových soutěží (např. Czechtalent, Česko Zpívá, Folkový Kvítek) a od čtrnácti let jsem předskokanil, kde se dalo, např. Tomáši Klusovi, Chinaski, anebo Pokáčovi na turné.

Mimochodem už tě poznávají lidé na ulici? Už jsi známá tvář? Protože jsi byl také u Karla Šípa ve Všechnopárty. Poznávají tě lidé?
Už docela i jo. Většinou to je velice příjemné. Přijdou za mnou a pochválí písničky nebo se se mnou vyfotí. Dělá mi to radost. V podstatě jsem to tak nějak vždy chtěl. Kdo ne?

S tátou sbíráme staré motorky, to miluji. A hlavně na nich strašně rád jezdím. Tak to je moje velká vášeň.
Michal Horák, muzikant a zpěvák

Co tě ještě baví kromě muziky?
S tátou sbíráme veterány, motorky, prostě staré Jawy, ČZ. To miluji. Hlavně na nich strašně rád jezdím. Tak to je moje velká vášeň. Vždycky, když mám volno, tak vezmu jeden z těch strojů a jedu někam úplně do pryč.

Pojedeš někam v létě?
Na babetě chceme jet k Balatonu. Minulý rok jsme byli u Baltu. Tam jsme dojeli 1 400 kilometrů během 5 dní ještě s jedním kamarádem. Byli jsme tedy šíleně zničení, ale byla to strašná psina. A letos to chceme vzít k Balatonu. Uvidíme, jestli najdeme nějaký termín.

Šoumen, muzikant, zpěvák a písničkář Michal Horák

Takže příště si možná víc popovídáme o motorkách! A o tom, jestli jste k Balatonu dojeli?
Můžeme. V nejhorším dojedeme vlakem s motorem v kufru. To už se taky stalo.

Šťastnou cestu. Naším hostem byl dnes písničkář a muzikant Michal Horák.
Moc děkuji za pozvání. Krásný den.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.