V Jablonci nad Nisou je zakázaný podomní prodej elektřiny. Město také upravilo řád tamního tržiště

29. červen 2022 10:59

Od 29. června nesmějí v Jablonci nad Nisou obchodníci mimo kanceláře nabízet a prodávat smlouvy na energie. Změna je také ve dnech a časech pro trhy.

Čtěte také

Zákaz podomního prodeje v Jablonci nad Nisou je namířený proti takzvaným energošmejdům, kteří od 29. června nesmějí obcházet domy ani byty a uzavírat s obyvateli nové smlouvy na dodávky elektřiny nebo plynu. Nesmí už působit ani na veřejných místech ve městě.

Pokud bude zájemce s prodejcem nebo poradcem o energiích chtít jednat z domova, nebo se z jakéhokoliv důvodu nemůžete dostavit třeba na pobočku, může si s ním schůzku sjednat.

„Důvodem, proč město k nařízení přistoupilo, bylo zakázat v Jablonci činnost takzvaných energošmejdů, kteří využívají moment překvapení, cílí většinou na bezbranné seniory a uzavírají pro ně nevýhodně smlouvy na odběr energií,“ vysvětlila mluvčí jablonecké radnice Jany Fričové.

Podobné nařízení proti energošmejdům bude od července platit i ve Frýdlantu. V Praze zákaz takovéhoto podomního prodeje platí už od března.

Zastupitelé města Jablonce nad Nisou upravili i časový řád na tržišti u tamního autobusového nádraží. Nově bude moct fungovat jen v úterý, pátek a v sobotu, z řádu tedy vypadl čtvrtek.

29. červnem počínaje se změnil i čas, kdy si lidé budou moct na tržišti nakoupit, může být otevřené už od 6 hodin, dosud to bylo od 8. Provozní doba může trvat do 18 hodin. Upravený je také sortiment, který se může na tržišti moci prodávat. Lidé tam mohou nabízet pouze ovoce, zeleninu, květiny, koření, potraviny, nebo řemeslné produkty vlastní výroby.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související