V Jablonci nad Nisou dokončili po roce a půl stavbu protipovodňové štoly

18. prosinec 2013

Pod přehradou Mšeno na Lužické Nise rok a půl hloubili protipovodňovou štolu, dnes je všechno dokončeno. Stavba za 380 milionů korun má před velkou vodu chránit město Jablonec nad Nisou. Mnozí jeho obyvatelé ale mají za to, že štola je zbytečná, předražená a že rušila obyvatele a poničila domy.

„Strašné trápení. Bylo to strašné, co se tady dělo. Hned ze začátku jsme byli na radnici, žena podávala takovou nějakou stížnost, ale vůbec se nic nedělo,“ vzpomíná na stavbu, kterou dělníci prý budovali i v noci, Rudolf Sameš, který bydlí nedaleko místa, kde se tunel hloubil.

Pro ty, které rušil hluk ze stavby a odstřelů, dnes problémy skončily. Teď má stavba chránit velkou vodou tím, že přebytečnou vodu z nádrže Mšeno vypustí do Lužické Nisy až pod městem.

Někteří lidé ale musí řešit i po skončení stavby. Škody na svém domě zaznamenal majitel památkově chráněné Šmilkovského vily Pavel Svoboda. Podle znaleckého posudku ale se stavbou nesouvisí.

„Já jsem si stěžoval hlavně na to, že nám praskala okna, protože máme i kovové rámy. V kuchyni máme prasklé stropy, vnitřní štuky, ne venkovní omítku,“ vypočítává poškození domu.

Za narušenou statiku domu může podle znalce pohyb jabloneckého podloží, tedy přírodní přirozená síla, ne ražba tunelu.

Svobodovi ale přijde divné, že za posledních 80 let se podloží nehýbalo a začalo až v době stavby štoly. Posudku nevěří a hodlá dál vymáhat škody.

Povodí Labe přiznává, že při tak velké stavbě jako je štola, vznikají škody. Firma slibuje, že všechno, co způsobilo hloubení tunelu, zaplatí.

V Jablonci nad Nisou dokončili štolu, která má město chránit před povodní.

„Myslíme si, že vlastně se nic nevratného nestalo, ta drobná poškození byla opravená a teď už nebudou obyvatele účinky ražby obtěžovat,“ říká ředitel Povodí Labe Marian Šebesta.

S poškozenými jedná i město. „Jsou tu ještě stížnosti ohledně ztráty vody ve studnách, ale pevně věřím, že se je nakonec podaří dotáhnout do konce tak, aby občané byli spokojení, a nakonec i k tomu dílu našli pozitivnější vztah,“ doufá primátor Jablonce Petr Beitl z ODS.

Stavba štoly postrašila také lidi ve Vratislavicích. Bojí se, že veškerá odvedená voda ze Mšena zaplaví v případě povodní z tunelu právě jejich obec.

„Voda by tam v případě povodní přitekla stejně, ale zastavěnou částí. Takhle bude transformovaná účinky té nádrže, bude to pro obyvatele lepší,“ uklidňuje ředitel Povodí Labe Šebesta.

V Jablonci nad Nisou dokončili štolu, která má město chránit před povodní.
autor: sas
Spustit audio