V Jablonci chtějí instalovat fotopasti pro kontrolu třídění odpadu

25. červenec 2012

Jablonec nad Nisou vyhrál pomyslnou bronzovou medaili v krajské soutěži o Zlatou popelnici. To znamená, že se tam dobře třídí odpad. Udržovat stanoviště s barevnými kontejnery uklizená ale stojí město spoustu peněz. Proto se rozhodli nastražit na lidi, kteří tam dělají nepořádek, fotopasti a pak je pokutovat.

Podle Martina Lochovského, hlavního porotce soutěže o Zlatou popelnici, Jablonec velmi dobře třídí odpad díky tomu, že na to má speciální úředníky a dobře spolupracuje se svozovou firmou. Zase taková radost to ale úplně není, jak říká náměstek primátora Miloš Vele. Ne všichni lidé totiž chápou smysl třídění odpadu: „Přináší to i spoustu problémů, se kterými se musíme potýkat... Někteří lidé si stanoviště na tříděný odpad pletou s veřejnou skládkou a házejí tam v podstatě cokoliv.“

Jablonecká radnice se proto rozhodla ve spolupráci s policií proti nepořádku v ulicích zakročit. Fotopasti by měly být napojeny na dispečink městské policie, která bude vyhodnocovat, kdo tam odpad hází a viníci budou trestáni. Kamerový systém sice stojí město peníze navíc, pořád se to ale prý vyplatí. „Loni jsme vynaložili částku asi tři čtvrtě milionu korun navíc na to, že jsme po těchto lidech uklízeli.“ dodává Miloš Vele.

Jablonec nad Nisou bude ve městě fotopasti instalovat během července.

autor: sas
Spustit audio