V Dubenci u Dvora Králové chtějí dát dětem opouštějícím dětské domovy šanci na normální život

2. leden 2018 11:35

Finanční problémy, nevyhovující ubytování i obtížné shánění práce. Takové problémy trápí některé bývalé klienty dětských domovů. Právě těm chtějí dát šanci na důstojný život v Dubenci u Dvora Králové nad Labem. Nabídnou jim nejen bydlení, ale současně i zaměstnání.

Starosta Dubence Jaroslav Huňat z Hnutí STAN ukazuje okna, za kterými je půdní prostor a tam by mohly vzniknout čtyři garsonky. „Ano, pro děti, které opouští dětské domovy a potřebují něco jako je dům na půl cesty."

Myšlenka je taková, že ti, kteří budou využívat sociální bydlení, by mohli pracovat třeba i v místní moštárně. Před jejími dveřmi stojíme, protože jde o stejnou budovu.

„Podle mého názoru nabídnout bydlení a nenabídnout práci je tvorna dalšího gheta a ti lidé by se nikdy neposunuli dál, doku nezačnou sami pracovat," říká Jaroslav Huňat.

Díváme se také na pozemky, které chce obec využívat. Měly by na nich být ovocné sady. I tam bude možné lidi, kteří opuští dětský domoc, zaměstnat?

„Pokud budou mít zájem o tuto práci, tak ano. Pokud si seženou práci jinde, tak mohou pracovat jinde," doplňuje Jaroslav Huňat.

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto)

Jak daleko je k realizaci takové myšlenky? Aby to skutečně začalo platit.

„Krajinné sady již máme připraveny ve spolupráci s pozemkovým úřadem. A co se týče sociálního bydlení, to je otázka na místní akční skupinu, kde se na tomto projektu intenzivně pracuje," říká Jaroslav Huňat.

Předsedkyně správní rady Místní akční skupiny Hradecký venkov Jana Kuthanová vysvětluje, že provázání sociálního bydlení s prací v sociálních podnicích úplně běžné není. „Někteří mají problém s tím, jak se začlenit do společnosti, jak sehnat práci. A tyto projekty, přestože ta nezaměstnanost není tak vysoká, jsou potřebné."

Dubenec se chce zaměřit na děti z dětských domovů. Ony jsou především po dovršení 18 let a opuštění domova ve velmi složité situaci.

„Ano, my jsme se tím také zabývali. Jednali jsme o tom s našimi členy a tímto vzniknul i projektový záměr. Na základě čeho bychom se mohli postarat o děti z dětského domova, který se na území naší místní akční skupiny. Postarat se ale tak, ne že bychom jim jen tak něco dávali, ale že bychom je chtěli naučit žít. Chtěli bychom, aby se to podařilo díky projektu, který je ve spolupráci se starosty obcí, kteří by mohli zřídit ono sociální bydlení, a také s našimi podnikateli, kteří by zase mohli poskytnout pracovní příležitosti."

Obec Dubenec by na propojení sociálního bydlení s prací v sociálním podniku mohla získat až 2 miliony korun.

Spustit audio

Související