V Domu seniorů v libereckém Františkově musí co 5 dní otestovat na 350 lidí. Podle některých zaměstnanců je to zbytečné

Antigenní testy na nový koronavirus už mají v Libereckém kraji k dispozici všichni poskytovatelé sociálních služeb, kterým vláda nařídila testovat pravidelně zaměstnance i klienty. Jak je takový plošný odběr náročný, to zjišťovala naše reportérka v největším domově pro seniory v kraji v Liberci Františkově. Před natáčením ji samozřejmě také otestovali na covid-19 a byla negativní. 

Odběr vzorku a vyhodnocení testu je poměrně rychlý proces, je ale dost nepříjemný. Zdravotník v ochranném obleku odebere vatovou štětičkou vzorek hluboko v nose seniora nebo zaměstnance domova. Výsledek testu pak ví zhruba za 15 minut.

Výsledky testu jsou asi za čtvrt hodiny, odběr vzorku je ale pro seniory nepříjemný

„Všechno vyšlo negativní. Ne každý klient to zvládá dobře. Dvě klientky nám odmítly testování, na to mají nárok. Jinak to zvládali dobře,“ zhodnotila první sérii odběrů Dana Tvrdá, která je vedoucí jedné z budov libereckého domova pro seniory. Problémy s odběry měli podle ní i někteří zaměstnanci. Ne všichni totiž s vládou nařízeným testováním souhlasí.

„Úplně s tím nesouhlasíme. Pro ty klienty je to nepříjemné, jsou vystrašení. Myslíme si, že dokud nemají styk s rodinami a dalšími lidmi, ale jenom s námi a my jsme čistí, tak že je to zbytečné,“ vysvětlila postoj mnohých pečovatelů Dana Tvrdá.

Výsledek testu je znám asi za 15 minut. V Liberci Františkově ale musí otestovat každých 5 dní na 350 lidí

„Musíme otestovat dvě stě klientů a sto třicet osm zaměstnanců, plus další zaměstnance organizací, kteří pro nás práci dělají. Takže se jedná zhruba o tři sta padesát testů každých pět dní a provádět to musí zdravotnický personál. Je to pro ně složité, protože by k tomu měli zvládat svoji vlastní práci,“ vysvětlil náročnost plošného testování ředitel Domu seniorů v Liberci Františkově Jan Gabriel, který je i předsedou Asociace poskytovatelů sociálních služeb Libereckého kraje.

„Otestovat jenom klienty na jednom domě zabere okolo dvou hodin, ale dvěma zaměstnancům. A ty domy jsou tři. Je to hodně náročné a pro mnohé klienty je to hodně stresující. Z mého pohledu nepochopitelné, protože pokud máme negativní zaměstnance, tak si nejsem úplně jistý, jestli je dobře, že budeme každých pět dní klienty trápit,“ doplnil Jan Gabriel.

Další testování čeká klienty i zaměstnance libereckého domova na Františkově v úterý 17. listopadu.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související