V domě U Zlatého prstenu v centru Prahy se podíváte do doby Karla IV. a poznáte život ve středověku

7. prosinec 2021

Kousek od Staroměstského náměstí v Praze, za Týnským chrámem stojí dům s úzkým průčelím. Dostal jméno U Zlatého prstenu. Podle pověsti prsten upustilo staroměstské strašidlo, majitel domu ho našel a pověsil si ho nad vchod. Reliéf prstenu nad vchodem do goticko-renesanční stavby objevíte i dnes.

V místech, kde dnes dům stojí, byl původně obranný příkop. Ve 13. století ho zasypali a na jeho místě vznikla ohradní zeď. Její zbytky s dochovanými střílnami v interiéru domu zůstaly do dnešních dnů. Současnou dispoziční podobu získal dům ve druhé polovině 15. století, kdy došlo ke stavebnímu spojení dvou starších objektů. O jejich nejstarší stavební fázi svědčí dochovaná dvojice raně gotických sklepů, datovaných do druhé třetiny 13. století.

První písemná zmínka o domě pochází z roku 1402, v roce 1429 je poprvé zmiňován jako dům U Zlatého prstenu. Ze staršího období se v interiéru zachovaly fragmenty pozdně gotických nástěnných maleb v prvním patře nebo renesanční malovaný strop z počátku 16. století.

V domě U Zlatého prstenu se nachází stálá expozice nazvaná Praha Karla IV. – středověké město, která představuje metropoli a její proměnu za vlády Karla IV. a dalších Lucemburků. Další expozice Praha 1606 unikátním způsobem přibližuje život v rudolfínské Praze prostřednictvím rozpohybovaného Sadelerova prospektu. Zároveň se v domě konají krátkodobé výstavy a různé kulturní akce pro veřejnost.

Část expozice Praha Karla IV.

Dům, přestože je historický, je bezbariérový. Expozice v domě U Zlatého prstenu je otevřená denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin. Děti navíc nadchne herna, ve které mohou na vlastní kůži proniknout do různých oblastí života karlovské Prahy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.