V Dolní Řasnici se rodí skanzen Český svět

23. srpen 2011

Český svět. To je název skanzenu, který vznikl v Dolní Řasnici ve Frýdlantském výběžku díky rodině Maršálkových a členům stejnojmenného občanského sdružení. Skanzen se rodí pomalu, protože peněz je málo. Už teď je v něm ale k vidění řada zajímavých tradičních vesnických staveb.

Snaha o založení skanzenu v místech, odkud byli po válce odsunuti sudetští Němci a odkud s jejich odchodem zmizely i místní tradice, trvá podle Milana Maršálka už hodně dlouho.

Obnovená ekumenická kaplička Domov ve skanzenu Český svět v Dolní Řasnici na Frýdlantsku

„V roce sedmdesát jsem se začal starat o záchranu kovárny Andrease Stelziga, tehdy nikdo nevěděl, čí je to majetek. V roce sedmdesát devět, když se rozhodovalo o její demolici, tak jsem jí koupil, aby nemohla být zbořená.“ vzpomíná Milan Maršálek.

Kovárna Andrease Stelziga z roku 1660,která se stala jakýmsi prvním stavebním kamenem rodícího se skanzenu, je známá z literárních děl českých a německých autorů, připomíná Milan Maršálek: „Andreas Stelzig byl vůdce největšího nevolnického povstání v sedmnáctém století v Čechách. Mimochodem – populární divadlo Ypsilonka hrálo sedmnáct sezón divadelní hru o této kovárně a o kováři.“

Ke skanzenu taky patří tři sta let starý výměnek - podstávková stavba Hornolužického typu, která sem byla přenesená z nedalekých Předlánců, tkalcovský dům přenesený z Chrastavy, do něhož už pan Maršálek koupil dva historické tkalcovské stroje.

Zajímavý je taky dvě stě let starý špýchar z Dolní Olešnice, představující tradiční architekturu podhůří Jizerských hor a Krkonoš.

Sdružení Český svět má pěkné webové stránky - na nich je kontakt i možnost si objednat prohlídku s průvodcem.

Spustit audio