V Doksech zvládli navýšit podíl tříděného odpadu. Mají na to vlastní firmu, připojují se další obce

2. srpen 2021 14:08

Se stále rostoucími cenami za likvidaci odpadů hledají města a obce způsob, jak ušetřit. V Doksech a okolí se spojili a založili si vlastní firmu, která od domácností odpady sváží. Zapojeným obcím se zároveň daří zvyšovat podíl roztříděných komodit. Podrobnosti zjišťoval reportér Jiří Jelínek.

Čtěte také

V Doksech se daří snižovat podíl nevytříděného odpadu. V černých kontejnerech končí méně než polovina z celkového objemu a město chce ve snaze dál pokračovat. Začali tam využívat společnou firmu, kterou založili.

Starostka Eva Burešová ze Starostů pro Liberecký kraj si nový systém pochvaluje. Jen za loňský rok se městu podařilo ušetřit okolo 3 milionů korun, které by vynaložilo, pokud by zůstalo u některého z nadnárodních odpadových koncernů. A nezměnila se jen barva popelářského auta.

V Doksech a následně i v dalších obcích zavedli systém svozu „door-to-door", neboli „dům od domu" také pro tříděný odpad. Jednotlivé domácnosti mohly k běžným černým požádat také o barevné kontejnery na plasty nebo papír a bioodpad. Ty jim přímo u domu pravidelně vyprazdňují a snad i díky tomu se podařilo navýšit podíl vytříděných surovin nad polovinu z celkového objemu odpadů. Pro srovnání, v České Lípě je to méně než 20 %.

Jak navýšit podíl tříděného odpadu aneb Laboratoř v popelnici

Složení komunálního odpadu z domácností měla zjistit studie, o které město jedná s tamním spolkem Sever. Jak vysvětlil předseda spolku Pavel Koštejn, budou zkoumat, co všechno v jakých lokalitách končí neroztříděné v černých kontejnerech a podle toho se následně může systém svozu dál upravovat. Město chce nabídnout služby svozové firmy také podnikatelům. Ti mohou radnici kontaktovat, a pokud to bude kapacitně možné, mohou podepsat smlouvu. Prioritu ale stále mají hlavně domácnosti.

Odpadová firma města Doksy působí v Jestřebí, Ždírci a Blatcích. Částečně služby využívá také město Dubá a obec Bezděz. Na sousedním Mělnicku je zapojené město Mšeno. Jeho nezávislý starosta Martin Mach prozradil, že od září se připojí také sousední Chorušice. Dobrovolný svazek obcí EKOD tvoří dohromady přes 15 měst a obcí. Ostatní ale se zavedením musí počkat, než jim vyprší současné smlouvy.

Spustit audio

Související