V Desné začne rekonstrukce památkově chráněné Riedelovy vily

30. květen 2023 14:10

Rekonstrukci plánuje vedení města. První etapa začne v polovině června 2023 opravou břidlicové střechy. Jen za to zaplatí město víc než 6 milionů korun. Na zbytek oprav chce radnice získat dotaci.

Interiér Riedlovy vily v Desné

Vedení Desné má s Riedelovou vilou velké plány. Aktuálně je ve čtyřpatrové budově jen informační centrum, malé muzeum a knihovna. Město chce nechat Riedelovu vilu po etapách kompletně zrekonstruovat a vzbudit zájem turistů o tuto sklářskou památku z konce 19. století. V ikonické vile z 19. století po skláři Josefu Riedelovi mladším jsou desítky nevyužitých místností. Město to chce změnit.

Vilou redaktorku Českého rozhlasu Liberec Johanu Tománkovou provedl tajemník městského úřadu Martin Müller. „Tady jsme odkopali celou omítku až dolů aby to vyschlo, zhoršilo se to z druhé strany. Je tu plno prostor, které by šly využít. Kanalizace, odvodnění, střecha se udělá a pak už bude čas i na tyto ty věci,“ ukázal, jaké má budova nedostatky.

Půda Riedlovy vily v Desné

„A tady jsme měli plachty v období dešťů, podzimu a zimy, tady protékalo. Ta realizace se odkládala, ale teď už jsme věděli, že už to není kam odložit,“ dodal.

Rekonstrukce Riedelovy vily by byla velmi nákladná. Město ale celkový odhad nemá. Jen za opravu poloviny střechy zaplatí bezmála 7 milionů korun. Proto se bude vila opravovat po etapách.

„Je to památka, samozřejmě, a pravidla jsou trošku jiná, než když opravujete normální dům. Musí být zachovaná původní krytina, což je břidlice, a všechny měděné prvky, které tam jsou. A to jsou materiály, které jsou drahé.

My bychom tam chtěli knihovnu s kavárnou, jsou tady krásné terasy, i sklepní prostory,“ upřesnil plány města s Riedelovou vilou nezávislý starosta Desné Jaroslav Kořínek.

První etapa rekonstrukce Riedelovy vily by měla být hotová do konce října 2023. Následující rok chce město s opravou pokračovat.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související