V Chrastavě se dokončují stavbu repliky secesního mostu zničeného povodní

7. červen 2012

V Chrastavě na Liberecku se začal stavět nový most přes řeku Jeřici. Ten původní, více jak sto let starý secesní most, vzala v srpnu 2010 velká voda. Na břehu se z něj zachoval pouze jediný sloup veřejného osvětlení. Železobetonová konstrukce se musela rozebrat a rozřezat, aby neblokovala řeku.

Secesní kovový most přes řeku Jeřici se zdobeným zábradlím a lucernami byl dokončený roku 1907. Zachránit z něj se podařilo sloup a také části zábradlí, které chce město na nový most vrátit. Nový most není možné postavit jako repliku toho původního, spodní část musí být postavena tak, aby odolala v případě další povodně.

V současnosti stojí asi o třicet metrů dál provizorní most. Ten město muselo postavit, aby se lidé dostali přes řeku Jeřici a do okolních vesnic.

„V současné době probíhají práce na založení mostu... Je navržen jako železobetonový, bude ale trochu klenutý.“ poznamenal vedoucí odboru rozvoje města Jakub Dvořák. Obnova mostu přijde zhruba na 8,7 milionu korun. Další miliony ale budou ještě třeba na opravu navazujících komunikací.

Kromě stavby mostů a lávek se museli chrastavští také zaměřit na očištění koryta Jeřice. Stále to ještě není hotové, přiznal tajemník města Miroslav Chvála: „Na některých úsecích ve městě se ještě vedou spory o to, kde má být nivelita dna... Až se odhalí základy původních zdí, tak se to upřesní – není totiž možné to odtěžit tak, aby se ohrozila stabilita zdí, které tu zbyly.“ “

Chrastava patří k obcím, které povodeň v roce 2010 postihla nejvíce. Přišla o devět mostů a pět lávek. Většinu z nich se už podařilo postavit. Zbývá dokončit dva mosty. Náhradu za secesní most, který patřil v Chrastavě k nejcennějším památkám, chce radnice otevřít letos na podzim.

autor: leš
Spustit audio