V Česku začal nový školní rok. Jaký bude?

3. září 2018

V tomto školním roce usedne do lavic skoro milion a půl žáků a studentů. Ubylo prvňáčků i učitelů, začala platit nová legislativa.

Podle údajů ministerstva školství počet prvňáčků meziročně klesl o čtyři tisíce. Navzdory dalšímu pravděpodobnému úbytku nejmladších školáků ale bude v prvních třídách stále silnější ročník než v období do roku 2012.

Podle ministerstva školství je školáků meziročně zhruba o 15 tisíc víc. Dětí ale mírně ubývá na prvním stupni, naopak na druhém jejich počet ještě v dalších letech poroste kvůli silným populačním ročníkům.

Na středních školách má letos studovat téměř 400 tisíc žáků, což je skoro o dva tisíce víc než loni. Skoro třetina studentů bude na gymnáziích, nejméně pak na učebních oborech s výučním listem.

Chybí matikáři a fyzikáři

Učit letos bude učit zhruba 134 tisíc žen a mužů. Jen pro srovnání - v loňském roce jich učilo 150 tisíc. Některé školy tak mají učitelů nedostatek, chybí hlavně učitelé matematiky, fyziky nebo IT předmětů.

Přejete si třídy s 80 dětmi? To je reálná hrozba, říká k nedostatku učitelů pedagog

Začíná první kolo přijímacích zkoušek na střední školy

Situace ve školách je kritická a bude se zhoršovat. Tvrdí to zástupci ředitelů gymnázií a středních odborných škol, kteří v pondělí v otevřeném dopise vyzvali vládu. Chtějí zvýšit platy ve školství už od září. Ne až od ledna. Je to nutné?

Přesný údaj o tom, kolik pedagogů chybí, ale nikdo nesleduje. Ministerstvo školství podle mluvčí Jarmily Balážové na podzim připravuje mimořádné šetření.

I školské odbory potvrzují, že učitelů je málo. Jen připomenu, že pedagogové dostali loni v listopadu přidáno tarifně o 15 procent. Ministerstvo navíc plánuje platy zvyšovat tak, aby za tři roky brali průměrně kolem 45 tisíc korun.

S novým školním rokem přicházejí taky některé změny - například se zmírňuje takzvaná pamlsková vyhláška. Novela vyhlášky povoluje prodej některých dřív zakázaných potravin.

„Školní bufety mohou od září nabízet například šunku nejvyšší jakosti, ochucené tvarohy, ochucené pečivo a jemné pečivo s vysokým podílem ovoce. Díky úpravě limitů budou moct bufety zařadit do nabídky a prodeje širší sortiment obložených pekařských výrobků – například obložený chléb s kvalitní šunkou, sýrem a zeleninou,“ popsala Radiožurnálu mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová, co si děti nově koupí.

Garantované místo ve školce

Pamlsková vyhláška ale není jedinou změnou ve školské legislativě. Od září musí mateřské školy také zajistit místo všem dětem, kterým jsou minimálně tři roky. Obce jim mají garantovat místo ve spádové školce podle místa bydliště.

S novelou pamlskové vyhlášky se do školních bufetů vrací například šunka

Zdravá svačina

Sortiment školních bufetů - především na základních školách - se od září rozšíří. Do nabídky se můžou vrátit třeba některé mléčné výrobky či nyní zakázané druhy pečiva.

Ministerstvo školství připravilo taky změny ve státních maturitách. Organizace Cermat, která zkoušky připravuje, už pro podzimní termín navýší počet odborníků, kteří posuzují vhodnost a správnost testů.

I během školního roku ale děti čekají dny volna. Jako první přijdou podzimní prázdniny, které letos připadají na pondělí 29. a úterý 30. října. Společně se státním svátkem a víkendem tak budou mít školáci pět dní volna.

První pololetí skončí ve čtvrtek 31. ledna 2019, poslední den školního roku bude v pátek 28. června 2019.

autor: aku | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio