V Česku vzniká sbírka zděděných receptů a kuchařských knih. Jaké pochoutky prababičky vařily?

9. prosinec 2021

Národní zemědělské muzeum v Praze vyhlásilo sbírku zděděných receptů a starých kuchařských knih. Chce z ní vytvořit encyklopedii a uspořádat gastronomickou výstavu. Muzeum už má z čeho vybírat.

Jak řekla redaktorce Ivaně Bernáthové kurátorka sbírky Jitka Sobotková, ručně psané recepty, tištěné kuchařky svých prababiček i historické kuchařské pomůcky posílají i lidé z Libereckého kraje. „Samozřejmě, že pro nás jsou nejzajímavější ty nejstarší,“ říká Jitka Sobotková.

Zděděné recepty po prababičkách

„Máme rukopisné německy psané kuchařky, i mnoho vydání kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, nebo Marie Úlehlové-Tilschové. Velmi cenné jsou také sešity, které si připravovaly studentky hospodyňských škol, kde jsou recepty do detailu vypsané, s mírami, váhami i s rozpočty, na kolik takový pokrm přijde,“ popisuje.

Co originálního vařily kuchařky v tehdejších Sudetech? Proč může dávná kuchyně působit exoticky? A jak se připravuje kaštanový nákyp nebo dort z brambor a máku? Poslechněte si rozhovor.

I tyto staré tištěné kuchařské knihy zdobí Národní kulinářskou sbírku

A máte-li doma kuchařské knihy nebo ručně psané recepty po vašich babičkách, prababičkách a jiných příbuzných nebo přátelích, pošlete je, nebo dovezte do Národního zemědělského muzea v Praze. Přispějete tak do sbírky národního kulinářského dědictví.

Spustit audio

Související