V českolipském „íčku“ vám půjčí koloběžku. Na pár hodin i na 3 dny

2. květen 2019 08:41

Česká Lípa dnes 2. května spouští v turistickém informačním centru půjčování koloběžek. Můžeme si je pořídit na pár hodin nebo taky na několik dnů.

Koloběžek mají v infocentru v České Lípě devatenáct. Půjčují je dětem i dospělým. Kromě samotného dopravního prostředku lidé dostanou i zámek, děti pak povinné přilby. Půjčují je až na tři dny. Kromě České Lípy si koloběžku pořídíme i v informačním centru v Kamenickém Šenově u čedičové Panské skály, která si zahrála v pohádce Pyšná princezna. Je známá taky pod názvem Varhany díky typickým sloupcům. A koloběžky mají například také i v Centru pro vzdělávání a kulturu v Novém Oldřichově.

Na Českolipsku lidé mohou na koloběžce vyrazit na cyklostezku Varhany nebo se projet od zmíněných prácheňských Varhan z kopce do České Lípy a nahoru do Šenova dojet zpět autobusem. Ke každé z nich lidem věnují v půjčovně mapku s vytipovanými trasami. Podle prodejce koloběžek Pavla Štorka mohou i do členitějšího terénu: „Na koloběžce se jezdí i v lehčím terénu – na polní, lesní cesty se dá krásně jezdit. Samozřejmě turističtější koloběžky, které mají širší pláště – na tom se jede podstatně lépe, třeba přes kanálky, odtlumí to nárazy, tolik to nedrncá a koloběžka je stabilnější.“

Lidé by ale i tak měli být opatrní. Například podle horských záchranářů totiž mají často pocit, že koloběžka je bezpečnější než kolo. Je ale naopak méně stabilní a hůř ovladatelná. Loni Horská služba ošetřovala hned několik zranění. Šlo například o dívku s otřesem mozku.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související