V Českém ráji tábořili příznivci nacismu

4. květen 2015

Chráněná krajinná oblast Český ráj je pod dohledem dvou desítek strážců přírody. Ti se na svých pochůzkách snaží zabránit poškozování přírody a také mapují různé aktivity. Například zjistili, že Český ráj přitahuje příznivce hákového kříže a dalších krajních hnutí.

„Tento tábornický odpad jsme nalezli nedaleko hradu Rotštejn. Stráž přírody má osobní zkušenosti s "krajně pravicovými fanoušky" v Klokočských skalách i jinde na severu Českého ráje již opakovaně,“ říká Petr Jenč, archeolog Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě a strážce přírody v jedné osobě.

„V poslední době sílí aktivity různých horoškol nebo agentur, které víceméně nelegálně pořádají různé kurzy a doplňkový program ke svým nabídkám,“ dodává další z ochránců přírody Petr Kořínek.

Tábornický odpad s nacistickou tématikou

Jaké pokuty hrozí těm, kteří porušují pravidla chování v chráněné krajinné oblasti? „Cyklistovi, který si jen zkracuje cestu k místu ubytování, třeba jen domluvíme, na druhou stranu, pokud se objeví někdo, kdo drandí stráně jen kvůli adrenalinu a ještě se chová arogantně vůči strážci, tak s tím se to většinou domluvou neřeší,“ konstatuje Petr Kořínek.

Dodejme, že domluvou většinou neskončí ani zajíždění autem do chráněného území nebo rozdělávání ohňů pod skalními převisy.

Spustit audio