V České Lípě začala stavba venkovního koupaliště v části Dubice. Doplní areál u zatopené pískovny

6. březen 2023 16:19

Českolipská radnice chce mít rekreační areál v části Dubice dokončený za zhruba rok. Aktuálně tam začala demolice původního zázemí a terénní úpravy. Následovat bude třeba hloubení nových nerezových bazénů nebo stavba budov pro techniku i návštěvníky.

Radnice v České Lípě vydala mapu oblasti pro veřejnost - areál koupaliště v Dubici

Základ všeho bude v areálu tvořit dvojice bazénů. Jeden bude určený zejména pro plavce, kterým nabídne pětadvacetimetrovou délku několik oddělených drah. Menší z bazénů bude věnovaný hlavně dětem, které tam mimo mělké vody najdou také různé vodní atrakce, jako skluzavky, vodopády a podobně. Nebudou chybět šatny, stánek s občerstvením a plnohodnotné sociální zázemí, které ale zabere část stávajících parkovacích míst.

Vedle nynější stavby je zatopená pískovna, kde se kvůli sinicím koupání příliš nedoporučuje. V posledních letech nádrž využívají hlavně příznivci wakeboardingu, tedy surfování na vleku. Tato atrakce zůstane přístupná po celou dobu stavby nových bazénů a počítá se s ní i nadále.

Hygienici vodu v pískovně na svých škálách pravidelně hodnotí nejhoršími stupni. Vodní nádrž také čeká jedna velká změna. Půjde o rozsáhlé molo, které bude od nových bazénů vybíhat do vodní hladiny zatopené pískovny. Bude možné se tam opalovat, nebo třeba pozorovat mnohdy dechberoucí kousky zmíněných wakeboardistů.

O venkovním bazénu se v České Lípě mluví zhruba 25 - 30 let. Město se dlouho snažilo vyčistit zatopenou pískovnu, ale nádrž je napájená spodní vodou, která nejde vypustit. Různé pokusy, studie a chemické látky bezvýsledně spolkly možná desítky milionů korun.

Předchozí vedení města se před zhruba sedmi lety pustilo do přípravy venkovního bazénu u toho krytého v centru města. To se ale nesetkalo s příliš vřelým přijetím veřejnosti, zejména kvůli umístění u rušných silnic, velikosti a chybějícímu propojení s vnitřním bazénem.

Zajímavý byl také plán na modulární, postupně rostoucí areál na louce nad sídlištěm Špičák od architekta Miroslava Pavljuka. I o tom se ale postupně přestalo mluvit.

Spustit audio

Související