V České Lípě slavili 20 let od otevření hradu Lipý pro veřejnost. Zřícenina dnes slouží kulturním akcím i svatbám

26. březen 2023 13:07

V České Lípě oslavili v sobotu 25. března 20 let od zpřístupnění hradu Lipý veřejnosti. Z naprosté ruiny se postupem času podařilo udělat reprezentativní prostor pro různé kulturní akce nebo svatby. Do budoucna se má zlepšit i okolí památky.

Zřícenina hradu Lipý leží v centru České Lípy. Stavba pochází ze 13. století. Původně šlo o vodní hrad, který byl později přestavěn na renesanční zámek. Ten ale zchátral, takže ho nechalo vedení města na konci 50. let minulého století odstřelit.

Zbyly jen základy a část obvodových středověkých zdí, které dnes tvoří dominanty areálu. Na obnově hradu se pak významně podílel Petr Nárovec, který ho díky mravenčí práci před 20 lety zpřístupnil pro různé kulturní akce a prohlídky.

„Ze smetiště autoparku se opět stala významná kulturní památka, která je poslední dobou čím dál tím víc navštěvovaná,“ přiblížil Petr Nárovec. Památka dnes spadá pod městskou příspěvkovou organizaci.

Oprav se má dočkat i prostranství mezi hradem a nedalekým červeným zámečkem, který vlastní Liberecký kraj. S ním teď o úpravách těchto prostor jedná vedení České Lípy.

Spustit audio

Související