V České Lípě připomínají ztracenou tvář města

Venkovní výstava Zrcadla do historie upozorňuje na stavby, které z mapy České Lípy zmizely po celoměstském požáru v roce 1820 a nikdy se je už nepodařilo obnovit.

Čtěte také

Organizátorem výstavy je Vlastivědný spolek Českolipska a město Česká Lípa, České tiskové kanceláři to řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Výstava má připomenout tvář, kterou Česká Lípa před 200 lety ztratila. „V ulicích jsou instalovány speciální panely, na kterých je místo doplněné obrázkem domů, které po požáru zmizely nebo byly požárem výrazně poškozeny," řekla mluvčí. Panely jsou nejen v centru České Lípy, ale i mimo něj. Město zároveň vydalo k výstavě mapového průvodce, který je k dostání v Regionálním turistickém informačním centru.

Českou Lípu postihly v poměrně krátké době dva ničivé požáry, první v roce 1787 a druhý počátkem léta 1820. Ten druhý navždy změnil tvář původně středověce vyhlížejícího, převážně dřevěného města, sevřeného hradbami. Během několika hodin shořelo více než 500 domů a zasaženo bylo území celého města. Následná obnova proměnila Českou Lípu v nové klasicistní správní a textilní centrum postavené už výhradně z cihel a kamene.

Zmizelý kostel

K nejznámějším stavbám, které po požárech zmizely, patří kostel sv. Petra a Pavla, který stával na dnešním Škroupově náměstí a byl zřejmě jednou z prvních staveb při zakládání města. Nezbylo z něj nic. „Z vedut jsme věděli, jak mohl zhruba vypadat, ale neměli jsme důkazy. Až geofyzikální průzkum nám přibližně ukázal základy, zároveň se nám tam objevil objekt pravděpodobně fary nebo školy, o kterém jsme vůbec nevěděli," vysvětlil archeolog českolipského muzea Vojtěch Novák. Průzkum předcházel připravované rekonstrukci Škroupova náměstí. V jeho dlažbě chce radnice půdorys zaniklého kostela připomenout.

autor: reČRoL | zdroje: ČTK , Město Česká Lípa
Spustit audio

Související