V České Lípě hořela střecha rodinného domu. Příčinou požáru byl nejspíš špatně vyčištěný komín

Čtyři jednotky hasičů v sobotu navečer zasahovaly u požáru střechy rodinného domu v českolipské čtvrti Svárov. Oheň se asi rozšířil od komína. Jako nejpravděpodobnější variantu hasiči uvádějí vznícení usazených sazí. Vyšetřování ale ještě není u konce.

Požár se pravděpodobně rozšířil od požáru, vyšetřování ale ještě není u konce

Jak uvedl mluvčí hasičů David Kořínek, s postupujícím podzimem požárů od zanedbaných komínů přibývá. Tentokrát se vše obešlo bez zranění, ale zvláště u podobných nočních požárů mohou být následky mnohem horší.

Přitom kominík by měl komín zkontrolovat minimálně jednou za rok a to i v případě, že se topeniště používá jen občas. Správní trest za nedodržování pravidelných kontrol je přitom poměrně vysoký. Za zanedbání údržby hrozí pokuta do výše 10 tisíc korun, v případě vzniku požáru se částka může vyšplhat až na 25 tisíc.

Co dělat, když dojde k požáru komína?

Okamžitě přestat topit. Pokud je to možné, tak vybrat topeniště a odstranit veškerý hořlavý materiál z blízkosti komína. A samozřejmě zavolat na linku 150 nebo 112.

Požár v komíně by se nikdy neměl hasit vodou, protože by mohlo dojít k jeho popraskání nebo i výbuchu. Vhodnější je použít písek. Lidé by se také podle hasičů neměli pouštět do  svépomocného hašení přímo ze střechy.

autoři: jij , reČRoL | zdroj: HSZ Libereckého kraje
Spustit audio

Související