V České Lípě chybí zubaři, lidé za nimi musejí dojíždět

18. únor 2013

Česká Lípa má nedostatek zubařů a do deseti let tam hrozí výrazné omezení dostupnosti stomatologické péče. Lidé za zubařem musejí dojíždět až do 50 kilometrů vzdáleného Liberce nebo Mělníka.

V České Lípě funguje několik let zubní pohotovost, kterou zajišťují ve svých ordinacích soukromí lékaři.

„Musím říct, že já jsem to dlouho neřešil, do té doby, než mě začaly bolet zuby. Když jsem potřeboval akutní ošetření, tak jsem ho v rámci pohotovosti sehnal, ale stálého zubaře jsem v těchto krajích nesehnal," říká Jan Havránek, který se před několika měsíci přistěhoval na Českolipsko.

Zubaři v České Lípě nové pacienty nepřibírají, lidé tak musí jezdit za zubní péčí i desítky kilometrů daleko. „Je to pár desítek kilometrů odsud. Povedlo si mi přes doporučení známé sehnat zubařku na Mělníku," dodává Havránek.

Úbytek zubařů v regionu vysvětluje zubař a předseda Oblastní stomatologické komory Karel Hájek nedostatkem mladých odborníků. „V České Lípě je většina zubařů starší padesáti pěti let a mladších je jenom pět. Dochází k tomu, že začínají odcházet do důchodu. Každý z nich měl zhruba tisíc lidí. Ti teď nemají zubaře a snaží se někam dostat," uvádí Hájek.

Zubaři, kteří ještě pracují, podle jeho slov nemohou přibírat další pacienty, protože by práci nestíhali. Mladým lékařům se zase na Českolipsko příliš nechce.

Hájek předpokládá, že snadné a rychlé řešení tento problém nemá. Lidem tak zatím nezbývá nic jiného než nastartovat auto a vyrazit hledat za hranice regionu tam, kde mladí zubaři shánějí pacienty.

„Třeba v Liberci je v současné době víc zubařů, protože to je velké město a mladí lékaři mají snahu do většího města jít. Praha má volno, Liberec má volno a zubaři nabírají pacienty. Česká Lípa není tak atraktivní a mladí zubaři tu nejsou," upřesňuje.

Regionu by pomohl příchod nových zubařů a to i z ciziny. „Řešení by bylo, kdyby sem přišli další lékaři. Je jedno jestli z vysoké školy, nebo třeba z Ukrajiny nebo z Bulharska," dodává Hájek.

autoři: Tomáš Mařas , Alina Holušová
Spustit audio