V centru Prahy unikal plyn. Pět lidí se lehce přiotrávilo, hasiči několik stovek obyvatel evakuovali

6. červenec 2018 07:08

Hasiči ve čtvrtek zasahovali v centru Prahy u masivního úniku plynu. Evakuovali na 500 obyvatel okolních domů. Pět lidí se plynem lehce přiotrávilo, všichni už jsou ale v pořádku. Plynařům se v noci nakonec podařilo potrubí uzavřít.

Plyn unikal v křižovatce ulic Masná a Rybná nedaleko Staroměstského náměstí a náměstí Republiky. Místo zásahu si policisté a hasiči rozdělili do čtyř úseků.

„Byly tam naměřeny velké až výbušné koncentrace plynu,“ řekl pro Českou televizi šéf pražských hasičů Roman Hlinovský.

Koncentrace plynu byly podle něj nebezpečné zejména v blízkém okolí, které ale bylo evakuováno. Na místě podle Hlinovského zasahovalo kolem 30 nebo 40 hasičů.

Hasiči z okolních domů evakuovali zhruba 500 obyvatel, kterým byla k přespání nabídnuta ubytovna. Tuto nabídku ale nikdo nevyužil. Pět lidí se plynem lehce přiotrávilo.

„Podle zatím dostupných informací se dvě osoby a tři zasahující policisté intoxikovali plynem. Jsou po ošetření a v pořádku,“ uvedli na twitteru pražští policisté s tím, že jejich kolegové už jsou zpět ve službě.

Plynařům se nakonec kolem jedenácté hodiny večerní podařilo potrubí uzavřít. „Snahou je, aby odstávka postihla co nejméně obyvatel a objektů v inkriminované části,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Plynaři v místě nehody potrubí opravovali. Příčina nehody ale zatím není známa. „Provozovatel distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce prováděla v místě rekonstrukci středotlakého plynovodu,“ dodal.

Na situaci na místě dohlíželo také několik desítek policistů, kteří uzavřeli kromě Masné ulice také Dlouhou, Benediktskou, Týnskou, Jakubskou a Rybnou ulici.

Uzavřena byla také Revoluční ulice, kam nemohly vjet autobusy ani tramvaje. Doprava tak stála v úseku Náměstí Republiky - Dlouhá třída. Několik autobusů a tramvají v Revoluční uvízlo, všichni cestující ale byli evakuováni.

Situace se následně v nočních hodinách začala postupně vracet do normálu. „Pěší mohou projít Revoluční ulicí až na náměstí Republiky. Projedou i tramvaje, auta zatím ne,“ hlásil před jedenáctou hodinou z místa reportér České televize Petr Obrovský. Provoz byl pak plně obnoven krátce po půlnoci.

autor: ako
Spustit audio