V Broumově přibývá lidí v exekuci. Řadě dlužníků nepomůže ani státem vyhlášená akce Milostivé léto

27. říjen 2021 15:06

Z údajů několika neziskových organizací vyplývá, že v Broumově na Náchodsku přibývá lidí v exekuci. Například podle veřejně přístupné Mapy exekucí má exekuci každý čtvrtý obyvatel Broumova starší patnácti let, tedy přes 1500 lidí. Údaje jsou ale z roku 2019, od té doby se situace ještě zhoršila. Řadě dlužníků nepomůže ani státem vyhlášená akce Milostivé léto.

V Broumově na Náchodsku má alespoň jednu exekuci každý čtvrtý obyvatel starší patnácti let. Osmitisícové město je tak v této statistice nejhorší v Královéhradeckém kraji.

Čtěte také

„Já pracuji v sociální poradně už osm let a každým rokem je těch lidí čím dál víc," popisuje situaci Martin Minařík z Centra pro rodinu v Broumově, které se zaměřuje na lidi v dlouhodobě složité sociální situaci.

Právě teď k němu do poradny přišel Jan. S sebou přivedl syna, prvňáčka. Zatímco ten si u vedlejšího stolu kreslí, jeho otec poslouchá, co poradce zjistil.
„Poslali jsme všem exekutorům žádost o vyčíslení exekuce. Máte tady celkem čtrnáct záznamů."

Do dluhů se Jan poprvé dostal v roce 2008, do poradny přišel až před dvěma měsíci. Čtyřem různým subjektům dlužil necelých 16 tisíc korun, teď už je to dvanáctkrát tolik. I tak chce dluh splatit.
„Už je mi čtyřicet a nepotřebuji mít dluhy."

V Česku startuje 28. října akce nazvaná Milostivé léto

Podle sociálního poradce Martina Minaříka je Jan jedním z mála obyvatel Broumova, který chce svoji situaci řešit.
„Je to proto, že většinou nemají ti lidé žádný příjem. A druhá věc je, že exekuce jsou pro ně velké stigma a stydí se za ně."

Čtěte také

Řešením by pro Jana mohlo být tzv. Milostivé léto. Začíná 28. října a potrvá tři měsíce. Je součástí novely zákona o exekucích. Tisíce lidí by se mohly zbavit exekucí vůči státu, obci, kraji nebo jimi vlastněným podnikům. Stačí zaplatit jistinu a poplatek exekutorovi.

„Myslím si, že akce Milostivé léto může pomoci lidem, kteří mají jeden až dva dluhy a v maximální výši 10 tisíc korun," vysvětluje Martin Minařík.

Takových ale v Broumově mnoho není. Průměrně má dlužník ve městě sedm exekucí, pomyslný rekordman jich nasbíral jednatřicet.
„Z mé zkušenosti lidé, kteří jsou dlouhodobě v exekuci, nemají šanci našetřit. Protože příjem mají opravdu osekaný nejvíc, co to jde, a jsou rádi, že zaplatí nájem a tak dál."

Spoustě lidí tak podle Martina Minaříka dluhy zůstanou a nikdy se jich nezbaví.

Spustit audio

Související