V Brništi bude referendum o těžbě na Tlustci. Zastupitelé po vypjaté debatě schválili otázky

21. únor 2020

Těžařská firma chce dobývat více než tři čtvrtě milionu tun čediče každý rok. Proti jsou všechny okolní obce, občanské spolky a nově také Liberecký kraj. Na jednání byl náš redaktor.

Brnišťské zastupitelstvo přijalo ve středu 19. února znění referenda, navrženého skupinou obyvatel obce. Už v prosinci ale zastupitelé přijali usnesení, že s těžbou předběžně souhlasí.

Lom Tlustec - mapa

Čtěte také

Těžby se při jednání týkaly dva body. Před referendem se skoro dvě hodiny jednalo o tom, zda schválit navržené kompenzace. Jde 300 000 korun plus pětikorunu z každé vytěžené tuny, tedy asi 4 000 000 korun ročně. Dohodu zastupitelé těsnou většinou přijali, debata ale byla poněkud vypjatá. Nezávislému opozičnímu zastupiteli Matyáši Kabešovi se postup vedení obce nelíbí. Podle něj se s dalšími kroky mělo počkat až na výsledek referenda. Hrozil dokonce podáním trestního oznámení, pokud zastupitelé budou pro kompenzační dohodu hlasovat. Podle nezávislého starosty Michala Vinše je vše v pořádku, protože referendum bude oficiálně vyhlášené až s tím, jak se objeví na úřední desce.

Dohoda s kamenolomem

Podání trestního oznámení podle Matyáše Kabeše záleží na tom, zda starosta dohodu s kamenolomem opravdu podepíše. Starosta v tom ale nevidí problém, v květnu by prý dohoda už nemusela platit a v případě obnovení těžby by obec mohla skončit jen se státní kompenzací asi 3 koruny za tunu. Dotaz, zda by, když už o dohodu usilují šest let, nepočkali ještě do května, zástupce společnosti Kamenolom Brniště Petra Housky odmítl komentovat tím, že se s obcí na konci roku 2019 dohodli na únor.

Co na to ostatní obce?

Samozřejmě s tím nesouhlasí. Podle starosty Mimoně Petra Krále za hnutí ANO to dokonce citelně nabourává vztahy ve svazku obcí Podralsko. Ten se loni jako celek usnesl proti obnovení těžby. Kuriózní je, že „pro“ hlasoval také starosta Brniště Michal Vinš. Proti těžbě je nově také Liberecký kraj, který žádá stát, aby zásoby suroviny na Tlustci odepsal. Těžba až 840 000 tun je plánovaná minimálně na 20 let. Konečné slovo při povolování bude mít báňský úřad.

autor: jij
Spustit audio

Související