V Brně-Vinohradech vznikne nová jednotka sboru dobrovolných hasičů. K zásahům vyjedou v příštím roce

21. březen 2023 08:50

V Brně vznikne nová jednotka sboru dobrovolných hasičů. Její zřízení odsouhlasili zastupitelé městské části Vinohrady. Jde o poměrně výjimečnou událost – na jižní Moravě jednotky spíš zanikají, než by vznikaly. Od roku 2019 do roku 2021 bylo v Jihomoravském kraji zrušeno sedm jednotek sboru dobrovolných hasičů, vznikly pouze dvě.

Budoucím velitelem vinohradské jednotky dobrovolných hasičů by se měl stát Michal Kinc. Pracuje jako profesionální hasič a ve volném čase organizuje aktivity pro mládež pod hlavičkou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Vinohradská pobočka je největší v Brně – má 80 členů. Svou klubovnu by tento spolek mohl sdílet s jednotkou třeba na školení.

Michal Kinc a Vladimír Volf

Hasičská zbrojnice by výhledově mohla vzniknout v některé z výměníkových stanic na vinohradském sídlišti. Kromě vhodných prostor musí mít jednotka i dostatečný počet členů (minimálně devět).

Dokoupit vybavení

Úkolem radnice bude pro členy jednotky pořídit ochranné obleky, obuv a další vybavení. V rozpočtu na to má pro letošek 400 tisíc korun a žádá o dotaci kraj. „Většinu těch standardních věcí nám zapůjčí spolek, tím to bude jednodušší. A budeme průběžně doplňovat další vybavení,“ říká starostka Vinohrad Jitka Ivičičová (KDU-ČSL).

Hasiči už teď mají k dispozici třeba motorovou pilu nebo čerpadlo a brzy budou mít i dýchací přístroje. Chybí jim ale cisterna, připouští Kinc: „Budeme hasiči bez vody. V té nejnižší kategorii, JPO 5, kam budeme zařazeni, není nutnost mít cisternu. Nicméně je asi jenom otázka času, než se nám podaří nějakou získat.“

Hasiči mají k dispozici třeba motorovou pilu nebo čerpadlo a brzy budou mít i dýchací přístroje. Na snímku Michal Kinc

Zákon stanoví, že obce bez vlastní hasičské jednotky si musí sjednávat smlouvy se svými sousedy nebo s Hasičským záchranným sborem. Na Vinohradech ale žádnou takovou smlouvu nikdy neměli. „Je to sice škaredé, když to tak řeknu, ale parazitovali jsme,“ říká starostka.

K zásahům by mohli vinohradští hasiči vyjíždět pravděpodobně od nového roku. Nejčastěji půjde o pomoc profesionálním kolegům při požárech, čerpání vody nebo likvidaci následků silného větru a bouřek.

Spustit audio

Související