V Albrechticích otevřeli další část muzea dřevěných hraček

23. květen 2012

Známý výrobce dřevených hraček Detoa Albrechtice rozšířil ve svém areálu v Jizerských horách pro návštěvníky kreativní dílny. Všechny tři jsou určené hlavně dětem, které si můžou zkusit vyrobit hračku nebo ozdobu podle vlastní fantazie. Pro rodiče tam navíc vznikla kavárna s průhledy do všech dílen.

Dílny se oproti loňskému roku rozrostly. Teď se dokonce do jedné z nich vejde celá školní třída. Navíc tu vznikla i kavárna, popisuje ředitel továrny Jaroslav Zeman: "Většinou čekaly rodiče na děti venku nebo neměly kde být, teď mají rodiče pokoj od dětí a děti mají pokoj od rodičů".

Až děti přestane lepení dřevěných dílků bavit, můžou si o pár kroků vedle prohlédnout hračky, se kterými si hrály jejich babičky a dědečkové. Ve vitrínách jsou různí panáčci, letadýlka, hra člověče nezlob se nebo kabelka pošitá dřevěnými korálky. Děti ale zaujaly také staré stroje, na kterých se hračky vyráběly.

Kromě těchto expozic vzniklo v sousedství muzeum, a to v původní, ale zrekonstruované vile továrníka Johanna Schowanka. Teď je tu například vystavené truhlářské nářadí, přírodniny, také tu nemůže chybět vzpomínka na rodinu Schowanek nebo výstava historii lyžování.

Kromě toho všeho si turisté ještě můžou prohlédnout továrnu na výrobu dřevěných hraček zevnitř. Uvidí vše, od skladování dřeva a jeho sušení po ruční malování krtečků. V loňském roce továrnu a kreativní dílny navštívilo rekordních 25 000 lidí.

autor: Eva Malá
Spustit audio