Uzavírka silnice Česká Lípa – Zákupy: Objížďku řidiči využívají jen málo

Oprava sto deseti metrů propadlé vozovky uzavřela výjezd na silnici z České Lípy směrem na Zákupy. Uzavírka změnila trasy a jízdní řády linkových autobusů, které teď jezdí přes Žizníkov. Objížďka pro osobní dopravu vede z České Lípy směrem na Ramš, pak po silnici do Srní a Božíkova a dále do Zákup, kde řidiči odbočí na Dobranov. Objízdnou trasu ale řidič příliš nevyužívají a raději jezdí také přes Žizníkov.

Cesta autem z České Lípy do Zákup trvá obvykle kolem šesti minut, po objízdné trase je zhruba o sedm kilometrů delší a trvá přibližně 16 minut. Z České Lípy do Zákup přes Žizníkov je asi jen o kilometr delší a trvá asi 7 minut. Právě časová úspora je důvod, proč řidiči objízdnou trasu nevyužívají a jezdí přes Žizníkov. Přesto se podle Hedviky Majerčákové řidiči zdrží hlavně v ranní a odpolední špičce: „Je to tam věčně ucpaný, člověk musí počítat s časovou rezervou,“ popisuje řidička.

„Objízdná trasa není zvolena přes Žizníkov, je to tak schválně, místní komunikace není určená k tomu, aby byla využívána jako objízdná trasa,“ vysvětluje Martin Markl, vedoucí českolipského dopravního inspektorátu. „Objízdná trasa není krátká, ale jiná trasa nešla použít. Kdybychom zvolili objížďku přes Pihel, Sloup, moc bychom si nepomohli, tam se silnice také rekonstruuje a mohly by tam vzniknout ještě větší problémy než tady,“ dodává Markl.

Silnice směrem na Zákupy bude opět průjezdná ve druhé půlce července.

Spustit audio