Už třetí den hoří sklad štěpky v Jindřichovicích pod Smrkem. Hasičům pomohl i déšť

16. květen 2018

V bývalém statku v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku už třetí den hoří sklad štěpky. Požár se už v úterý večer podařilo z 90 procent uhasit, pomohl i déšť. Část materiálu ale stále doutná.

Na místo proto vyrazily čtyři jednotky a také vyšetřovatelé, kteří budou zjišťovat příčiny požáru i výši škod, řekla mluvčí hasičů Libereckého kraje Pavlína Bílková. Štěpka hoří od pondělního odpoledne, malou část nechávají hasiči kontrolovaně dohořet.

„Jedna jednotka byla přes noc na místě, kam se vyvážel materiál, aby zabránila případnému vznícení. Druhá jednotka zůstala na místě požáru a kontrolovala dohoření zbylého materiálu. Je to z toho důvodu, že škody budou nižší, než kdyby to prolévali vodou," dodala Bílková.

Dnes podle ní budou hasiči s termokamerou dohledávat a hasit případná ložiska hoření a část zbylého materiálu vyvezou a dohasí.

Požár skladu štěpky ve Frýdlantském výběžku hasičům nahlásili v pondělí ve 14.15 hodin. Nejprve zasáhl delší křídlo bývalého statku, které se využívá jako sklad štěpky a dřeva.

Silný vítr ho ale velmi rychle rozšířil na další části budovy. Při příjezdu hasičů už hořel téměř celý skladovací prostor o rozměrech zhruba 50x30 metrů a plameny šlehaly střechou ven.

Hasiči museli ochlazovat přilehlou obytnou budovu, aby zabránili dalšímu rozšíření požáru. Obyvatelé z domu ale odešli ještě před jejich příjezdem. Šestici obyvatel zajistila obec náhradní ubytování v obecním bytě. Řekl to starosta Pavel Novotný (Jindřichovický patriot).

I budova, kde hořelo, je podle něj obecní. „Objekt byl v pronájmu,“ řekl. Nájemce podle něj zajišťoval pro některé obecní objekty dodávky tepla a teplé vody. Obec má ale vlastní kotelnu, a tak si teď teplo zajistí sama.

Objekt stojí v centru obce a okolí bylo silně zakouřené. Přestože jde o biologický materiál a zplodiny nejsou nebezpečné, doporučili hasiči obyvatelům, aby nevětrali. Na místo povolali speciální bagr ze Zbirohu, aby mohli hořící materiál vyvozit a dohasit, díky tomu se už v úterý podařilo oheň z velké části zlikvidovat.

Škody se předběžně odhadují na miliony korun. Objekt prošel nedávno rekonstrukcí a v jedné z budov jsou navíc technologie na výrobu tepla a elektrické energie.

 

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související